Buna seara, as dori sa ma lamuriti si pe mine ce inseamna defapt aceasta lege a custodiei comune si daca implica si cheltuieli si obligatii comune, deoarece mi se pare putin in defavoarea mamelor. Ceea ce am inteles eu din aceasta lege este ca taticii cu o patrime din salariu reprezentand pensia alimentara, au aceleasi drepturi asupra copilului ca si mamele. Daca tot sunt drepturile egale intre parinti, nu ar trebui sa fie si cheltuielie si obligatiile egale? Va multumesc si astept parerea dvs.
Cititi Codul Civil actual si va lamuriti.
Acel 25% din venitul net al parintelui nerezident nu este batut in cuie, este doar limita maxima a pensiei alimentare pentru minor.
Nu putem vorbi de avantaje sau dezavantaje, intretinerea unui copil nu este o afacere.
Fata de Codul Familiei, abrogat, Codul civil actual introduce "autoritatea parinteasca" si stabilirea domiciliului minorului, deosebirea constand in faptul ca, in cazul autoritatii parintesti comune, parintele la care locuieste minorul are de cerut acordul notarial - pentru inscrierea la gradinita, scoala, activitati extracuriculare, pasaport minor si plecarea din tara, chiar si pentru o zi - de la parintele nerezident.
Daca tinem cont ca oamenii divorteaza fiindca nu se inteleg, aceasta reglementare creeaza conditii pentru noi conflicte, parerea mea.
Buna ziua, cred ca nu m-am facut destul de bine inteleasa, asa ca o sa va povestesc, pe scurt, cazul meu. Sunt in proces de divort cu sotul meu, unde s-a ajuns din cauza consumului de alcool si iesiri violente din partea lui, iesiri care au avut loc si in prezenta copilului nostru in varsta de ani. Suntem despartiti de 4 luni, timp in care sotul meu nu s-a implicat deloc financiar in cresterea lui, iar cu prezenta de asemenea, nu pot sa spun ca l-a vazut prea des sau ca s-a implicat prea mult in cresterea lui, in conditiile in care eu nu am fost impotriva acestui lucru. Intretinerea uniui copil stiu si eu foarte bine ca nu este o afacere, dar nici nu mi se pare corect ca sotul meu, cu 200 de lei pensie alimentara pe luna sa aiba aceleasi drepturi cu mine. Se intretine un copil cu 200 de lei/luna ?
Un copil nu se intretine cu 200 de lei pe luna dati de tata, ci cu cat poate fiecare parinte sa contribuie la cresterea si intretinerea lui.
In instanta, pt a castiga un eventual proces in care cereti ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca trebuie sa insistati pe alte motive precum ca nu il intereseaza, nu vine sa-l vada, nu are un comportament potrivit fata de copil... etc, nu pe faptul ca-i da pensie 200 de lei. El plateste functie de veniturile sale.
In cazul dvs ca sunteti despartiti in fapt si nu contribuie de bunavoie la intretinerea copilului, da, puteti detalia a acest aspect.
Tatal nu va avea chiar aceleasi drepturi cu dvs. in fapt.
El va avea drepturi pe hartie mai mult iar drepturile le cam aveti dvs.
Nu cred ca veti obtine autoritate parinteasca exclusiva pentru motivele aratate insa nimic nu va impiedica sa solicitati.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Custodie
Marilena1987
Buna ziua.. am un baietel de 1an si 5 luni cu prietenul meu.. nu suntem casatoriti.. baietelul poarta numele tatalui.. daca ar fi sa ne despartim ce drepturi ... (vezi toată discuția)
Custodia comuna
mihalea223
Buna ziua,
Sunt parinte rezident a unei fetite de 8 anisori. Parintele nerezident avand custodia comuna, este obligat sa plateasca pentru activitatiile ... (vezi toată discuția)