avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie

Buna ziua.. am un baietel de 1an si 5 luni cu prietenul meu.. nu suntem casatoriti.. baietelul poarta numele tatalui.. daca ar fi sa ne despartim ce drepturi are el ca tata? va multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

În principiu are aceleași drepturi pe care le aveti și dumneavoastră în calitate de mama, autoritatea părintească exercitând-se, ca regula, de către ambii părinți. Cu toate acestea, domiciliul minorului, de regula, se stabilește la mama. În aceasta situație, tatăl are dreptul sa aibă legături personale cu minorul, putându-se stabili un program de vizitare al acestuia în favoarea tatălui (atât de comun acord, cât și de instanta de judecata, atunci când nu exista înțelegere).

Copilul are dreptul și la o pensie de întreținere din partea tatălui, care poate fi în cuantum de maximum 1/4 din veniturile nete ale acestuia, dacă are un singur copil.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

Conform dispozițiilor din Codul Civil, copilul din căsătorie are aceleași drepturi pe care le are copilul din afara căsătoriei, prin urmare acesta are dreptul de a creste și a se dezvolta alături de ambii părinți.
În ipoteza în care părinții nu se mai înțeleg și aleg sa se despartă, drepturile copilului rămân aceleași, și, prin urmare, părinții au aceleași drepturi și obligatii fata de copil ca atunci când erau împreună cu mama/tatăl copilului.
În ipoteza unei separări între dvs și iubitul dvs, acțiunile dvs ulterioare cu privire la copil trebuie sa fie în interesul superior al acestuia.
În ceea ce privește exercitarea acțiunii părintești, regula este reprezentata de exercitarea acesteia în comun de către ambii părinți. Acest lucru înseamnă că toate deciziile privind creșterea, educarea și dezvoltarea copilului vor fi luate în comun de ambii părinți.
Cu titlu de excepție și doar pentru motive întemeiate, autoritatea părintească poate fi exercitata doar de unul dintre parinti, cu respectarea dreptului celuilalt parinte de a avea legături personale cu minorul.
În ceea ce privește domiciliu, de obicei acesta se stabilește la domiciliul părintelui cu care minorul locuiește în mod statornic.
Ceea ce este esențial este ca, în eventualitatea unei despărțiri, copilul nu trebuie privat de a-si pastra legătură cu celalalt părinte.
Modalitatea în care se stabilește programul de vizitare poate fi încheiată fie pe cale amiabila, părinții vor încheia în acest sens un acord parental, fie, în caz de neînțelegere, pe cale judecătorească.
De asemenea, părintele nerezident (cel cu care nu locuiește copilul în mod statornic) este obligat sa contribuie la creșterea și educarea minorului cu o pensie de intretinere care poate fi acordata fie conform înțelegerii partilor, fie de către instanta de judecata, ținând cont de diverse aspecte.

Marilena1987 a scris:

Buna ziua.. am un baietel de 1an si 5 luni cu prietenul meu.. nu suntem casatoriti.. baietelul poarta numele tatalui.. daca ar fi sa ne despartim ce drepturi are el ca tata? va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil Madalinalylyana Madalinalylyana I se poate da custodia tatalui daca copilul are 2 luni si suge la piept ? (vezi toată discuția)
Obligațiile tatălui fata de un copil din afara casatoriei Eliana27 Eliana27 Buna seara! Sunt mama unui băiețel de 8 ani, rezultat dintr-o relație de 12 ani cu un bărbat însurat. Recent, ne-am despărțit, iar familia lui îi ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna ramona_moraru ramona_moraru Buna seara, Vă rog să imi explicati ce inseamnă custodia comuna a unui minor şi daca are vreo implicatie asupra pensiei de intretinere minor? În ce ... (vezi toată discuția)