avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \\"prima casa\\"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"prima casa"

Ce garantie am eu ca vanzator ca o sa primesc contravaloarea imobilului dupa autentificarea contractului de vanzare-cumparare, prin programul Prima casa, atata vreme cat banca nu are nicio relatie contractuala cu mine, vanzator?
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2012
ContSters259670, utilizator
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 11:24, 26 Noiembrie 2012
Pana acum am fost la 2 banci care au spus ca nu-l pot obliga pe titularul cererii de credit sa-l si ia si nici nu au cum sa exercite vreun control asupra lui din acest punct de vedere. Si oricum banii se vireaza in contul vanzatorului numai dupa ce aduc dovada ca imobilul este inscris in CF pe numele lor. Nu aduc dovada pica tot !
unmoeglich a scris:

Pana acum am fost la 2 banci care au spus ca nu-l pot obliga pe titularul cererii de credit sa-l si ia si nici nu au cum sa exercite vreun control asupra lui din acest punct de vedere.

Dar refuzul trebuie sa fie pronuntat pana la semnara contractului de vanzare-cumparare asupra imobilului... Odata ce au cumparat, trebuie sa si achite pretul, altfel contractul "pica", plata pretului este elementul esential al validitatii contractului...
Codul civil:
..".proprietatea se stramuta de drept cumparatorului din momentul incheierii contractului, chiar daca bunul nu a fost predat ori pretul nu a fost platit inca."
Si ca sa continui pentru ca nu aveam codul la indemana:

"Odata ce au cumparat, trebuie sa si achite pretul, altfel contractul "pica", plata pretului este elementul esential al validitatii contractului..."

Ar fi bine sa fie asa, dar codul civil ne spune ca:

Art. 1724 Sanctiunea neplatii pretului:
Cand cumparatorul nu a platit, vanzatorul este indreptatit sa obtina fie executarea silita a obligatiei de plata, fie rezolutiunea vanzarii, precum si, in ambele situatii, daune-interese daca este cazul.
Deci n-are cum sa ramana proprietar pe imobil fara sa achite pretul...

Alte discuții în legătură

Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament apu apu Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a solicitat si am achitat impozitul de 2%, ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui imobil asupra caruia exista o ipoteca za_raptor za_raptor Buna ziua, Am gasit un imobil pe care vreau sa-l cumpar prin programul Prima Casa si care indeplineste toate criteriile pe care le aveam pentru ... (vezi toată discuția)
Obtinerea sumei pret apartament din credit bancar prima casa de catre vanzator liliana.suciu liliana.suciu Daca eu sunt vanzatorul unui apartament care urmeaza sa fie achitat din creditul bancar „prima casa-cu avans 5%” primit de cumparator de la banca ,dupa ... (vezi toată discuția)