avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

E adevarat ca 3 ani de pensie pe caz de boala de gradul 2 echivaleaza cu 1 an de vechime?Daca da se adauga la vechime in momentul in care implinesc 60 de ani?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:23, 25 Noiembrie 2012
1. Nu este nimic adevarat din ce ati auzit.

2. Iata ce spune Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
...
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 97
(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatia prevazuta la art. 49 alin. (1) lit. a);
...

Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
...


3. Perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate se va valorifica in momentul in care veti trece la pensia pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de invaliditate ca vechime OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI pensia de invaliditate se socoteste ca vechime la pesia pentru limita de varsta? (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate influenþeazã punctajul pensiei pentru limitã de vârstã? ContSters278009 ContSters278009 Pensia de invaliditate,gr.III, se socoteste la vechime sau la punctajul pensiei pentru limita de varsta , daca da unde pot citi? (vezi toată discuția)
Pensie gradul 3 - vechime simona.elisa simona.elisa Buna ziua , Mama mea a suferit un accident vascular si in prezent beneficiaza de pensie de boala -gradul III. Constituie vechime gradul III? multumesc frumos (vezi toată discuția)