Ce se poate face dupa ce au trecut aproximativ 10 ani de la impartirea mostenirii la notar, cand 2 dintre frati au declarat pe proprie raspundere ca nu mai au alti frati, omitand cu rea credinta sa o includa si pe sora lor si au convenit sa imparta bunurile mostenite doar intre ei. Se mai poate face ceva ca si sora sa primeasca o parte din bunurile parintelui decedat sau a intervenit vreun termen de prescriptie?
Buna seara,
Certificatul de mostenitor este lovit de nulitate insa asta nu inseamna ca sora va primi ceva. Par contradictorii afirmatiile mele? Nu sunt.
Descendentul ori alte persoane cu vocatie la mostenire nu dobandesc mostenirea in mod automat ci doar in urma unei manifestari de vointa - acceptarea mostenirii - abia dupa acest act de vointa o persoana devine mostenitor. Asadar, cheia problemei d-voastra este daca sora a acceptat sau nu mostenirea.
Potrivit art. 700 Cod civ. termenul de optiune succesorala era de 6 luni si curgea de la moartea celui despre a carui mostenire este vorba (numit de juristi "de cujus" de la expresia "is de cujus succesionis agitur" = cel despre a carui mostenire este vorba).
Asadar, daca sora a acceptat mostenirea in acel termen de 6 luni are calitate si interes sa atace certificatul de mostenitor. Daca nu a acceptat mostenirea certificatul de mostenitor este nul insa aceasta nulitate nu produce nimic altceva decat refacerea certificatului de mostenitor cu mentiunea ca sora X este straina de mostenire prin neacceptare.
Renuntarea la succesiune
ITD
subiectul mai exact ar fi trebuit sa fie "pierderea bunurilor din succesiune" !
va rog sa-mi spuneti in ce conditii e posibil ca cineva sa-si piarda dreptul ... (vezi toată discuția)
Testament
eec
Matusa mea a decedat si nu are copii.
A avut inca 2 surori si un frate. Una din surori traieste si de la cealalta sora (care a decedat) are o singura fata ... (vezi toată discuția)