Am un contract de inchiriere eu fiind proprietarul, chiriasul nu mi-a platit chiria pe luna noiembrie si in contract se specifica ca plata se face pana in 5-a fiecarei luni si ca neplata chiriei obliga pe locatar la achitarea de penalitatide 2 %pe zi iar locatorul isi rezerva dreptul de a cere rezilierea unilaterala a CI pe motiv de neplata si plata de daune interese in termen de 20 zile de la neplata chiriei precum si executarea silita a locatarului.Mi-a spus ca pot sa il dau in chirie dar cheia nu vrea sa o dea nici sa libereze spatiul , a functionat pana in august ca schimb valutar. La reziliere scrie ca se face cu un preaviz in scris de minimum 60 zile.Ce ma sfatuiti sa fac ?Va multumesc anticipat.
Puteti solicita incuviintarea executarii silite in temeiul faptului ca actele autentice prin care se constata o creanta certa si lichida, la data exigibilitatii acesteia reprezinta titluri executorii.
Trebuie sa aveti o hotarare judecatoreasca pentru a evacua chiriasul.
Nu puteti executa silit decat plata chiriei in baza contractului de locatiune.
Art. 371 ind. 2 alin.3 Cod proc. civ. : " daca titlul executoriu contine suficiente criterii in functie de care organul de executare poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite in bani, indiferent de izvorul ei, se va proceda, la cererea creditorului, si la actualizarea acestei sume. In cazul in care titlul executoriu nu contine nici un asemenea criteriu, organul de executare va proceda la actualizare in functie de rata inflatiei, calculata de la data cand hotararea judecatoreasca a devenit executorie sau , in cazul celorlalte titluri executorii, de la data cand creanta a devenit exigibila si pana la data platii efective a obligatiei cuprinse in oricare dintre aceste titluri."
Buna seara. As dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o problema cu chiriasul.Am trimis un preaviz pt rezilierea contractului cu adresa de pe contractul de inchiriere si am primit plicul inapoi.Ce pot face mai departe?Se poate schimba chiria intr-un contrat printr-un nou act aditional ,mentionez ca actualul act aditional ii valabil pana in 2014.Va multumesc.
Buna ziua ,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema ridicata de mine si totodata mentionez ca exista clauza in actul aditional de prelungire la contract ,ca suma este de .....mentionand ca se poate renegocia chiria prin act aditional.Va multumesc.