avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie pe caz de boala

Buna ziua,

Va rog daca se poate sa-mi spuneti daca unei persoana pensionata pe caz de boala de mai multi ani cu gr 2, avand aceleasi boil care le-a avut si in momentul pensionarii i se poate anula definitiv pensia? Daca acest lucru este posibil ar mai putea iesi la pensie ulterior cand va ajunge la varsta legala de pensionare?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:51, 3 Februarie 2009
Plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul nu mai indeplineste conditiile legale in temeiul carora i-a fost acordata pensia.

Nu intege pentru ce sa vi se anuleze definitiv pensia? Inceteaza sau se suspenda plata acesteia ....
Multumesc frumos de raspuns.

Inceteaza pana cand pana in momentul in care are dreptul sa iasa la pensie pentru varsta sau daca i se suspenda are dreptul sa faca contestatie ( tinand cont ca diagnosticele sunt exact ca cele pentru care a iesit la pensie mai multi ani)?

O seara placuta.
ada2113 a scris:

Buna ziua,
Va rog daca se poate sa-mi spuneti daca unei persoana pensionata pe caz de boala de mai multi ani cu gr 2, avand aceleasi boil care le-a avut si in momentul pensionarii i se poate anula definitiv pensia? Daca acest lucru este posibil ar mai putea iesi la pensie ulterior cand va ajunge la varsta legala de pensionare?
Va multumesc

Plata pensiei inceteaza sau se suspenda.
Un beneneficiar de pensie de invaliditate gradul II nu are voie sa lucreze si este obligat sa se prezinte la revizuirea medicala periodica.

Exista cazuri rare cand medicul specializat in expertiza medicala revine asupra deciziei medicale. Aceste situatii s-au intamplat, in ultimii doi ani, in urma unor controale dispuse de Ministerul Muncii.

Inainte de a va gandi la contestatie, poate ne spuneti, mai pe larg, ce s-a intamplat. Doar atunci puteti primi un raspuns complet.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
La implinirea varstei standard prevazute de lege pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta beneficiarul pensiei de invaliditate poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre pensii.
Suspendarea platii pensiilor are loc in urmatoarele cazuri:
- pensionarul isi stabileste domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania a conventie de asigurari sociale, daca in cadrul acesteia se prevede ca pensia se plateste de catre celalalt stat
- beneficiarul unei pensii aticipate sau al unei pensii anticipate partiala se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art.5 din Legea 19/2000
- beneficiarul unei pensii de invaliditate nu se prezinta la revizuirea medicala periodica etc.
In cazul in care plata pensiei a fost suspendata, iar beneficiarul pensiei considera ca decizia Casei de Pensii este nelegala acesta poate contesta decizia la instanta competenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depensionare nicoleta_stan nicoleta_stan As dori sa stiu daca ma puteti lamuri. Mama mea de 53 ani a fost chemata la comisia de expertiza apensiilor, are 24 ani vechime, si i s-a stabilit in urma ... (vezi toată discuția)
Bună seara. ma pot pensiona pe caz de boala dacă nu mai lucrez ... AncaMaria110000 AncaMaria110000 Bună seara. Ma pot pensiona pe caz de boala dacă nu mai lucrez și am doar calitate de coasigurat? (vezi toată discuția)
Taierea pensiei pe caz de boala. Dani.Dinita Dani.Dinita Buna ziua , numele meu este Daniel . V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi la urmatoarea problema . Mama mea , pana acum o saptamana ... (vezi toată discuția)