Buna ziua, eu cu prietena mea (necasatoriti) am incheiat un contract de vz-cu uzufruct cu parintii ei pe casa care o detin acestia. Ne-am interesat si se pare ca asa este: fratii ei au posibilitatea sa-i atace actul (cf. art.845 c.civ). Intrebarea mea este daca eu, fiind un strain pentru ei (deocamdata pt. ca urmeaza sa ne casatorim), trebuie sa stau linistit in legatura cu cota mea parte din acel contract. Sau imi poate fratii ei lua si partea mea?
Binenteles ca eu ma refer si acu si dupa ce ne casatorim...
Multe contracte incheiate au ca obiect uzufructul, acesta fiind prezent in contractele de vanzare-cumparare unde se mentioneaza rezerva dreptului de uzufruct.
De cele mai multe ori este vorba despre un contract de intretinere prin care cumparatorul isi asuma obligatia de intretinere fata de o anumita persoana care sa constea in asigurarea celor necesare traiului (hrana, medicamente, etc.), obligatie care se stinge la moartea vanzatorului.
Dreptul de uzufruct reprezinta dreptul pe care il are o persoana, numita uzufructuar, de a stapani bunul si de a-i culege fructele (chirii, dobanzi, arenzi), dar nu si de a dispune de acel bun. Uzufructuarul are dreptul de se a folosi de bun.
Proprietarul bunului denumit nud proprietar este cel care va avea doar dreptul de dispozitie, putand sa instraineze prin prin vanzare-cumparare, donatie sau sa graveze bunul cu garantii sau ipoteci.
Potrivit legii, orice fel de bunuri pot forma obiectul uzufructului, mobile sau imobile, corporale sau incorporale. De asemenea, uzufructul poate avea ca obiect o universalitate de bunuri. Daca obiect al uzufructului sunt bunuri consumptibile (alimente), atunci uzufructuarul devine chiar proprietarul lor, avand dreptul sa consume bunurile respective si sa restituie la incetarea uzufructului bunuri de aceeasi cantitate, calitate si valoare cu cele primite. De exemplu, in cazul in care obiectul dreptului de uzufruct il constituie o casa uzufructuarul are obligatia de a intretine casa in buna stare, efectuand eventualele reparatii de intretinere, reparatiile capitale fiind in sarcina proprietarului casei in calitate de nud proprietar.
Uzufructuarul este obligat, de asemenea, sa suporte si o parte din sarcinile lucrului si anume acelea necesare folosintei (de exemplu impozite si taxe); sarcinile cu caracter extraordinar si anume sarcinile proprietatii fiind suportate de nudul proprietar. In practica, s-a decis ca in cazul in care uzufructuarul intarzie in efectuarea acestor reparatii, nudul proprietar este indreptatit sa il actioneze in judecata pe uzufructuar chiar in timpul exercitiului dreptului de uzufruct, obligandu-l sa readuca imobilul in situtia anterioara degradarii.
Bunul se restituie in starea in care se gasea in momentul constituirii uzufructului.
Uzufructul este un drept temporar care inceteaza la data stabilita de parti sau in lipsa unui termen la moartea uzufructuarului.
Uzufruct viager
AVOL
Am tot incercat sa ma lamuresc si pe alte cai si nu am reusit, de aceea intreb : cheltuielile legate de folosinta bunului ( in speta cotele lunare de ... (vezi toată discuția)