avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager

Am tot incercat sa ma lamuresc si pe alte cai si nu am reusit, de aceea intreb : cheltuielile legate de folosinta bunului ( in speta cotele lunare de intretinere ) cad in sarcina nudului proprietar sau a uzufructuarului care locuieste efectiv in apartament ?
Care sunt uzantele in domeniu?Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 19:24, 26 Noiembrie 2009
Înainte de intrarea în exercitiul dreptului, uzufructuarul are obligatia de a proceda la inventarierea bunurilor mobile si la constatarea starii imobilelor, printr-un proces verbal(art. 540 Cod Civil). Uzufructuarul trebuie sa gaseasca o cautiune (o persoana care se obliga sa raspunda cu propriile sale bunuri în caz de insolvabilitate a uzufructuarului) - art. 541 Cod Civil. Nudul proprietar poate însa scuti pe uzufructuar de darea cautiunii. De asemenea, în cazul contractelor de vânzare-cumparare cu rezerva dreptului de uzufruct de catre vânzator, acesta din urma este scutit de cautiune si fara acordul nudului proprietar.
În timpul exercitarii dreptului de uzufruct, uzufructuarul are obligatia de a întretine lucrul în buna stare, efectuând deci evntualele reparatii de întretinere, reparatiile cele mari fiind în sarcina nudului proprietar (art. 545 Cod Civil). În practica, s-a decis ca în cazul în care uzufructuarul întârzie în efectuarea acestor reparatii, nudul proprietar este îndreptatit sa îl actioneze în judecata pe uzufructuar chiar în timpul exercitiului dreptului de uzufruct, obligându-l sa readuca imobilul în situtia anterioara degradarii (Trib. Suprem, decizia civ. nr. 1122/1966). În situatia aparitiei unor încalcari sau uzurpari ale dreptului de proprietate, uzufructuarul are obligatia de a-l înstiint pe nudul proprietar (art. 554 Cod Civil). Uzufructuaul este obligat de asemenea sa suporte si o parte din sarcinile lucrului, si anume acelea necesare folosintei(de exemplu impozite si taxe), sarcinile cu caracter extraordinar, si anume sarcinile proprietatii fiind suportate de nudul proprietar(de exemplu cele necsare pentru efectuarea unei lucrari de interes general).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacarea unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, eu cu prietena mea (necasatoriti) am incheiat un contract de vz-cu uzufruct cu parintii ei pe casa care o detin acestia. Ne-am interesat si se pare ... (vezi toată discuția)
Uzufructuar handsu handsu Care sunt caracteristicile calitatii de uzufructuar ? (vezi toată discuția)
Probleme contract vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager gabi_cristina2004 gabi_cristina2004 Am si eu o mare problema si sper sa gasesc un raspuns sau un ajutor la problema mea. In 2005 locuind cu chirie cu sotia mea, mama a insistat sa ne mutam cu ea ... (vezi toată discuția)