avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufructuar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufructuar

Care sunt caracteristicile calitatii de uzufructuar ?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 12:14, 12 Iulie 2010
Uzufructul este dreptul unei persoane de a se bucura de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, întocmai ca însuşi proprietarul lor, însă cu îndatorirea de a le conserva substanţa . Uzufructuarul are deci dreptul de a folosi bunul si de a-i culege fructele ( industriale sau civile) .
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
ContSters47264, utilizator
Cred ca solicitati un raspuns care sa vizeze drepturile si obligatiile uzufructuarului.


Conform art. 517 Cod civil, "uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva substanta".

Uzufructul este un mijloc de a procura folosinta complexa asupra lucrului, fara ca proprietarul sa piarda dreptul de proprietate asupra lucrului.


Pot face obiectul dreptului de uzufruct orice fel de bunuri, mobile si imobile, corporale si incorporale, fungibile si nefungibile, ca, de exemplu, case, terenuri, masini, animale, marfuri, creante, actiuni etc.


Pot constitui obiect al uzufructului si lucrurile care nu se consuma dar se deterioreaza prin intrebuintare, cum sunt hainele, rufele, mobila din casa.

In cazul terenurilor si constructiilor nu este nevoie de nici o autorizatie pentru constituirea uzufructului.

Prin contractul de constituire a dreptului de uzufruct proprietarul unui bun (devenit nudul proprietar) instraineaza unei persoane numita uzufructuar, doua din atributele dreptului de proprietate, si anume dreptul de folosinta (dreptul de a intrebuinta bunul potrivit naturii si destinatiei lui) si dreptul de a-i culege fructele si veniturile pe care le poate da (chirie, fructe naturale etc.).

Drepturile uzufructuarului

- sa ceara predarea in folosinta a lucrului

- sa se foloseasca de lucru si sa-i culeaga fructele, fara a se atinge de substanta lucrului ( art. 521 Cod civil).

- sa cedeze beneficiul dreptului sau de uzufruct.

- sa inchirieze ori sa cedeze exercitiul dreptului sau (art. 534 Cod civil);

- sa ipotecheze uzufructul - in cazul bunurilor imobile;

Obligatiile uzufructuarului

- sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile si un proces verbal de constatare a starii materiale a imobilelor (art. 540 si 541 Cod civil). Lucrurile se primesc in starea in care se gasesc.

Intocmirea inventarului si a procesului verbal se fac in prezenta nudului proprietar. Exceptie face situatia in care acesta a fost invitat la efectuarea inventarului si nu s-a prezentant.

- sa se foloseasca de bun ca un bun proprietar (art. 541 Cod civil);

- sa se conformeze modului de folosire stabilit de catre nudul proprietar si obiceiul locului (art. 529-532, art. 536-538 Cod civil)

- sa intretina lucrul in buna stare, avand sarcina de face reparatiile de intretinere. Daca neefectuarea acestora determina reparatii mari, acestea cad tot in sarcina uzfructuarului.

- sa-l informeze pe nudul proprietar in legatura, cu orice tulburari aduse dreptului de proprietate de catre terti (art. 554 Cod civil);

- sa respecte destinatia bunului, precum si sa suporte cheltuielile si sarcinile obisnuite (art. 548-549 Cod civil);

- sa restituie bunul catre nudul proprietar la incheierea uzufructului, in aceeasi stare cu cea din momentul predarii sale.

Uzufructuarul este obligat la plata despagubirilor pentru eventuala pieire sau deteriorare a bunului din culpa sa, ca si pentru nerespectarea oricareia dintre obligatiile care ii incumba fata de nudul proprietar.
Cum poate ajunge o persoana uzufructuar? Se incheie un contract concret in acest sens cu proprietarul sau prin alte metode ?
Dreptul de uzufruct se poate constitui prin voinţa omului şi prin efectul uzucapiunii.Instituirea uzufructului se poate face în două moduri: prin contract (direct sau indirect), prin testament.
Aveti posibilitatea de a incheia un contract in acest sens .Puteti de asemenea sa dezmembrati dreptul de proprietate , pastrand doar unul dintre atribute, respectiv uzufructul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager - raspunderi ironstf ironstf Buna ziua, Detin in proprietate o garsoniera in care locuieste socrul meu. Beneficiaza de uzufruct viager. In urma unei defectiuni la instalatia de alimentare ... (vezi toată discuția)
Furt ? F1PAR2 F1PAR2 Buna seara. In anul 2004 am cumparat un teren , iar in contractul de vinzare cumparare scrie asa> eu cumparatorul intru in stapinire de drept azi, data ... (vezi toată discuția)
Lamurire exacta feeliss feeliss va rog sa-mi explicati ce inseamna drept de uzufruct viager, apoi ce inseamna clauza de habitatie viagera? (vezi toată discuția)