stie cineva cum se va calcula cuantia pensiei alimentare daca parintele care trebuie sa o plateasca are venitul real mult mai mic (demonstrabil cu documente) decat venitul minim pe economie?
ce legislatie reglementeaza calculul pensiei in acest caz?
Conteaza ce fel de venit e, de ce e mult mai mic decat salariul minim, functie si de asta, de nevoile copilului, de posibilitatile parintelui, poate stabili o pensie mai mica sa mai mare. Poate fi raportat si la cat castiga, nu neaparat la salariul minim pe economie, dar va conta motivul pt care castiga mai putin decat minim. Daca omul e in incapacitate de munca, e pensionat mai devreme, astfel ca venitul sau e mai mic, nu i se va impune sa plateasca la salariul minim, ci mai putin.
Obligatia de intretinere Art. 499
(1) Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
(4) In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela pe baza raportului de ancheta psihosociala.
Debitorul intretinerii Art. 527
(1) Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.
Conteaza si ce posibilitati are parintele pt a obtine venituri mai mari. Pensia poate fi stabilita in procent raportat la cat castiga efectiv, insa va conta daca parintele e apt de munca, dar e trecut angajat cu 2 ore, castigand pe hartie mai putin.
Cuantumul intretinerii Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.
vad ca in general legislatia se invarte in jurul calitatii de angajat. dar cum se procedeaza in cazul concret a parintelui care nu are calitatea de angajat, ci de PFA s-au lucrator independent si cu capacitate de munca redusa fiind bolnav (in tratament intensiv) de o boala cronica, nevindecabila de moment, hepatita C, care i-a provocat si o ciroza hepatica. nu primeste ajutor social, doar un tratament gratis.
La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant , nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.