avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună seara! Se poate deschide acțiune pt pensie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună seara! Se poate deschide acțiune pt pensie alimentara ...

Bună seara! Se poate deschide acțiune pt pensie alimentara fara a baga divorț?
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Marinela Zapciroiu , Avocat 14:23, 14 Iunie 2021
Sigur ca da, daca nu contribuie de bunavoie la intretinerea copilului, cereti sa fie obligat.
Bună ziua!

Pensia de întreținere poate fi stabilită și în timpul căsătoriei soților în situația în care unul dintre părinți nu contribuie la cheltuielile necesare creșterii și educării minorului.
Art. 529 din Codul civil prevede următoarele:
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Se va stabili astfel o pensie de întreținere prin raportare la venitul net al acestuia sau, dacă nu lucrează, prin raportare la venitul minim net pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Adrian22hma Adrian22hma Buna am o intrebare.Am divortat in Spania si acum traiesc in Romanía ,in Spania plateam pensie alimentara pentru un copil 250€ CE se trebuie sa FAC in ... (vezi toată discuția)
Pot cere pensie alimentara fara divort? gheghe77 gheghe77 buna sunt casatorit de 15 ani.avem 2 fete gemene de 7 ani.anul acesta a in februarie a plecat in spania si a trimis bani si acuma zice ca nu mai trimite.La ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentară Valentina100483 Valentina100483 Buna ziua..Soțul meu a fost dat în judecată pt pensia alimentară dar i sa luat si din bonusuri si prime,din cate stiu nu se poate lua din bonusuri si ... (vezi toată discuția)