avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... divort si partaj
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

divort si partaj

Buna ziua.

Parintii mei detin in comun un apartament in Buc, o casa la tara si o masina, toate dobandite in timpul casatoriei. Precizez ca sunt casatoriti de mai bine de 20 de ani si amandoi au contribuit la achizitionarea lor prin salariile pe care le-au avut. Tatal meu a decis sa divorteze si ameninta ca aduce martori mincinosi la partaj si va ramane cu bunurile enumerate mai sus. Nu exista inscrisuri care sa dovedeasca ca unul a contribuit mai mult ca altul la dobandirea bunurilor. Am cateva intrebari pt a intelege cum se desfasoara partajul in cazul in care una din parti doreste impartirea bunurilor 50-50:

1. Martorii au vreo importanta in procesul de partaj? Poti sa aduci martori mincinosi si sa ai nesansa, pe baza spuselor lor, sa pierzi lucrurile pt care ai muncit?
2. Pt impartirea bunurilor 50-50 ce taxa se plateste?
3. Partajul se baga separat de divort?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 15:26, 26 Noiembrie 2012
Poate fi introdus un dosar avand ca obiect divort si partaj, numai ca partajul se va disjunge pana la ramanerea irevocabila a hotararii de divort.

Legea prezuma ca - pentru bunurile dobandite in timpul casatoriei - sotii au avut o contributie egala.

Cel care pretinde o cota majorata va trebui sa faca dovada acestei contributii conform legii civile. De regula sunt hotaratoare inscrisurile privind veniturile pt ca martorii nu pot sti exact ce venituri aveau sotii. Martorii pot sa iti spuna ca unul muncea mai mult decat celalat, ca avea mai multe job-uri etc. Se poate face dovada veniturilor cu cartea de munca sau alte adeverinte de salariu/dividende etc.

Taxa de timbru pt partaj este de 3% din valoarea masei partajabile.
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
AV. GABRIELA GERBER, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare investitii in casa fostului socru Catalin__B Catalin__B Buna ziua,in urma cu 3 ani mai exact in 2010 in imobilul socrului meu am facut unele imbunatatiri de o valoare destul de mare,avand ca dovada toate facturile ... (vezi toată discuția)
Partaj corne_daria corne_daria buna ziua.as dori daca se poate sa ma ajutati,in urma cu 2luni am divortat de sotul meu(s-a terminat procesul)as dori sa bag partajul ce acte sunt ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti, importanta martorilor lacramioaravasuianu lacramioaravasuianu Am fost casatorita 30 ani cu un ofiter de marina . Ultimii 6 ani am fost separati financiar .Legal el nu apare cu venituri la finante de peste 15 ani .Eu am ... (vezi toată discuția)