Din punctul meu de vedere, pasii pe care ar trebui sa ii parcurgeti sunt urmatorii:
1. Consultatie la alt cabinet stomatologic- solicitati sa fie identificate problemele pe care le aveti, cauza probabila a acestora, toate acestea scrise intr-un plan de tratament, plan insotit de un deviz pentru a remedia problemele. Astfel deja veti avea "dimensiunea" prejudiciului adus, atat medical cat si costuri.
2,Parcurgerea procedurii de mediere (rezultat ideal- recuperarea prejudiciului plus despagubiri, cu implicarea asiguratorului sau nu).
3. Sesizare la Oficiul pentru Protectia consumatorului, deoarece sunteti nemultumita de rezultatul si calitatea serviciului medical, pentru care ati platit o suma considerabila.
4, Depunerea unei plangeri la o asociatie pentru drepturile pacientului.
4. Incorecta protezare de coroana, constituie malpraxis - se depune o sesizare la Colegiul Medicilor Stomatologi.
5. Instanta.
Retineti ca, pentru a putea fi dovedit malpraxis-ul stomatologic, va trebui sa aveti dovezi in sprijinul afirmatiilor dvs.. Este bine sa aveti facturi, chitante, planul de tratament, devizul lucrarilor (detaliat pe fiecare procedeu), adrese, certificat de calitate a lucrarii dentare, etc.
Este foarte probabil ca sa rezolvati conflictul in etapa medierii, intrucat medicul italian a obtinut dreptul de practica pe teritoriul Romaniei (sau surpriza, nu il are si atunci mai avem de a face cu o infractiune) si cu siguranta ca se va teme sa nu il piarda, in plus existand si aspectul "reclama negativa" pentru serviciile pe care le acorda.
Buna seara ,
In primul rand va multumesc foarte foarte mult!!!!!!
1. Consultatia la alt cabinet , adica sa nu ma mai intorc la vechiul absolut deloc ??
In plus, daca merg la altul am nevoie de alti bani, iar eu nu mai am ...............
vechiul cu siguranta ca nu-mi va returna nimic...........cel mult va incerca sa-mi repare cat de cat.
2.?As putea recupera banii de la el chiar daca "a muncit atat"?Stiti, mai greu sa-ti dea cineva banii.
3.daca nu ajung la nici un consens cu el, cu colegiul medicilor pot rezlova ?? sa-l oblige sa dea banii inapoi ? sau nu scap de instanta si v-a trebui sa apelez la ea ??
Pentru a dovedi malpraxis-u stom. am decat chitantasi factura(cateva poze pe telefon + radiografie inainte de lucrare , radiogr. dupa prima lucrare gresita , si radiogr dupa a doua lucrare) deci mi-ar fi suficient ??
pe factura este detaliat :
- pretul pentru 3 coroane.
- pretul pentru tratam. endodontic
- pret pt coroana provizorie , deci cam tot
- semna si stampilat de catre firma lui .
Mi-ar lipsi devizul dat de urmatorul stomatolog care urmeaza sa repare ce a stricat el nu??
asta cu certificatul de calitate trebuia sa iau de la acest doctor ?????
Sper totusi sa rezolv cumva......
Multumesc din suflet !!!!!!!
1. In ce scop sa mai mergeti la stomatologul italian daca sunteti total nemultumita de serviciile lui? Sau doriti sa incercati o conciliere si sa il faceti sa simta "amenintarea muta a spanului" (adica sa ii aratati planul de tratament,devizul de la alt cabinet si sa ii si spuneti ca sesizati Protectia consumatorului, dupa care Colegiul Medicilor, pentru a constientiza ca a gresit)? Este posibil sa doreasca stingerea conflictului si sa puteti recupera doar o parte din suma (desi eu cred ca puteti recupera suma, plus despagubiri, prin mediere) dar la fel de bine va poate spune ca va vedeti in instanta (multi medici stiu ca parcurgerea etapelor in cazurile de malpraxis sunt anevoioase, costisitoare si multi pacienti pot renunta).
2. Da, trebuie sa mergeti la un alt cabinet ca sa obtineti acel plan de tratament si devizul lucrarillor pentru acel plan. Va costa doar consultatia si nu sunteti obligata sa continuati lucrarile acolo. Inca de cum intrati in cabinet, solicitati stomatologului ca in urma consultului sa va elibereze cele 2 hartii, ca sa stiti pe viitor la ce sa va asteptati.....o clinica serioasa nu va ridica nici-un semn de intrebare, cu privire la solicitarea dvs.
3. Da, certificatul de calitate a lucrarii trebuia luat de la medic.
4. Colegiul medicilor aplica urmatoarele sanctiuni, daca se constata abaterea disciplinara, dar nu are nici-o legatura cu raspunderea civila (despagubirile acordate in urma unui prejudiciu)
-mustrare;
-avertisment;
-vot de blam;
-amenda de la 100 lei la 1500 lei. Plata amenzii se va face in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii disciplinare. Neachitarea in acest termen atrage suspendarea de drept din exercitiul profesiei, pana la achitarea sumei;
-interdictia de a exercita profesia ori anumite activitati medicale pe o perioada de la o luna la un an;
- retragerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania.
5. Despagubirile pentru malpraxis se pot stabili pe cale amiabila (prin mediere) sau in instanta.
Sa nu uit: expertiza pe care o va efectua Comisia pentru malpraxis va fi achitata de dvs. (costurile depind de amploarea ei)