avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gard despartitor construit de catre vecin fara acord ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gard despartitor construit de catre vecin fara acord sau autoriztie,cu incalcarea proprietatii, proprietarului terenului

Va salut cu respect pe toti,domni avocati si doamne avocat, care dau sfaturi sau solutii legale la doleantele pe care le avem.Am si eu o situatie mai neplacuta cu un vecin, vis a vis de un gard.
In urma cu ceva timp am intrat in posesia unui teren dintr-un sat de langa Targoviste si acum putin timp vecinul, care nu este legal proprietarul terenului ce se invecineaza cu mine deoarece soacra lui este proprietara de drept a terenului respectiv, s-a gandit ca este ok sa isi construiasca o portiune de de gard care nu exista pana la intrarea mea legal in proprietatea terenului(vreau sa specific ca terenul este donat de socrul meu care locuieste tot acolo, doar actele s-au schimbat).Gardul in cauza este in spatele casei vecinului/vecinei, neplacerea este ca, este in fata casei noastre,limitand astfel foarte mult deschiderea curtii noaste si asa foarte mica(cca :deschidere 3.20m de la zidul casei pana in gardul respectiv, nu mai adaug in ecuatie si scarile de la intrari care scad semnificativ deschiderea curtii). Vecinul in cauza a construit gardul in lipsa mea cu ajutoare/terte persoane in felul urmator:
-A intins o sfoara cum a crezut el de cuviinta intre doua puncte existente deja intre proprietati, fara a consulte barem de bun simt(daca are cadastru) planul cadastral al proprietatii soacrei lui, si s-a apucat de construit.
Mentionez ca dupe masuratorile mele cu aproximare, conform planului cadastral, am constatat ca proprietatea noastra este incalcata cu, cel putin 30cm/50cm, dar nefiind expert cred ca o sa trebuiasca sa apelez un expert sa masoare din nou.
Rugamintea mea catre dumneavoastra este, daca aveti bunavointa sa ma sfatuiti. As avea castig de cauza daca investesc bani in reexpertizarea terenului din punct de vedere cadastristic (mentionez ca socrul meu nu isi mai aduce aminte care sunt marcajele/demarcarile de la care s-a facut cadastrul specificat in actul de proprietate)si actionarea in instanta prin sa redobandesc terenul pe care sunt proprietar de drept. Ca rezultat mi-as dori sa lamuresc cu vecinii care este limita noastra de proprietate, in virtutea faptului ca acolo in viitorul apropriat se va construi o alta casa cu alei/dependinte asa cum mi-as dori eu. Va multumesc anticipat pentru viitoarele sfaturi si pentru ajutorul dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 14:18, 28 Noiembrie 2012
Amiabil se poate semna un proces verbal de proximitate !
De obicei despre amiabil nu prea poate fi vorba la tara, ca sa zic asa! Cine incepe cu porcarii de genul nu este dispus la amiabil. Din pacate, daca sunteti convins ca dreptate este de partea d-voastra va trebui sa incepeti sa luati "drumul cel lung" al instantelor de judecata cu tot ceea ce presupune ea, expertize, etc. etc.
Dar cel mai bine pentru inceput, este sa chemati un expert care sa va puna GPS-urile din nou pe limitele de proprietate si sa va stabileasca conturul, Cu aceasta ocazie veti afla si d-voastra si vecinul care sunt acestea. Daca diferentele sunt mari va sfatuiesc sa incepeti "razboiul", daca sunt mici cred ca nu-si are rostul sa mai treceti la represalii. Procesele de granituire sunt lungi si costisitoare...
Pentru o astfel de lucrare la vreo 600 lei cu siguranta sa va asteptati!(este vorba de cadastrist)
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
ContSters259670, utilizator
Din pacate ceva amiabil la momentul asta, nu cred ca este posibil, sunt nervii prea incordati(ai vecinului) sa se poata ajunge la vreo intelegere.
Atat m-ar interesa sa nu investesc bani pe care la un moment, dupe ce trecem prin *N* instante sa pierd
Va multumesc pentru sfat, la acest lucru m-am gandit si eu, nu vreau razboi, doar vreau sa se lamureasca limitele terenului, legal
Acesta ar fi un litigiu de solutionat prin mediere.

Oricum va fi obligatorie participarea la sedinta de informare cu privire la mediere in aceasta materie (litigii care privesc raporturile de vecinatate), avand in vedere disp Legii 115/2012

Ceea ce n-au priceput legiuitorii nostri este ca atunci cand se intinde sfoara (ca in cazul dvs.) se intind si nervii. Iar momentul de inceput este, de cele mai multe ori, si cel mai prost moment ales pentru a incerca sa ajungi la intelegere. A! Altfel pot sta lucrurile dupa ce i-au mai scazut romanului din "cotele apelor Dunarii", vazand "armele" adversarului sau in proces.

Si ar mai fi o problema. Chiar in mediere ar fi nevoie de o expertiza (caci litigiul s-a nascut tocmai din existenta a doua variante ..."ochiometrice") Si daca nu ajung la o intelegere? In instanta va fi nevoie de o expertiza judiciara. Alta, cu alti bani si alta distractie!

Alt "avantaj" al medierii pe care eu il vad ca fiind dezavantaj, din pricina unei legi negandita pana la capat.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Limita de constructie dintre case si gradini mitachealina mitachealina Vecinul si-a construit casa la o distanta de jumate de metru de casa noastra. Gardu gradinii de vede cu ochiul liber ca este montat pe terenul nostru. As putea ... (vezi toată discuția)
Imi trebuie incheiere de respingere cerere de intabulare pentru proces de granituire? viomarius97 viomarius97 Am incercat sa-mi fac cadastru si intabulare la un teren cu casa, dar dupa multe incercari s-a dovedit ca vecinul are cadastru si intabulare si exista o ... (vezi toată discuția)
Suprapunere teren cadstru, dupa ridicarea casei mirve mirve Buna ziua, In anul 2008 am ridicat o casa pe un teren achizitionat legal cu cadastru si intabulare. Am construit casa conform proiectului si autorizatiei de ... (vezi toată discuția)