avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită imputare prejudicii prin contract de prestari servicii
Discuție deschisă în Executare silită

imputare prejudicii prin contract de prestari servicii

Buna ziua

Sunt PFA si am executat in cursul anului 2008 prestari de servicii diverse (in special vanzari) pentru o companie distribuitoare de materiale. Datorita blocajelor financiare, unul din clientii firmei nu a achitat marfurile achizitionate pana in prezent, declarand ca nu are fonduri. Patronul societatii la care lucrez ca si PFA mi-a transmis ca daca acesti clienti nu achita, se va intoarce impotriva mea. As dori sa stiu daca poate sa emita o executare silita pe numele meu sau pot fi actionat in instanta pe acest motiv, tinand cont ca in contractul de prestari servicii scrie ca voi fi responsabil cu vanzarea si incasarea creantelor firmei.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 07:56, 7 Februarie 2009
Buna ziua,

dvs. sunteti pfa si aveti un contract cu firma distribuitoare de materiale.
Este foarte important continutul contractului.
Rezulta din acesta ca dvs. cumparati bunurile si le revindeti? Daca da, atunci dvs. datorati banii pe materiale, urmand sa vi-i recuperati de la clientul rau-platnic.
Daca din contract rezulta ca dvs. luati marfa si o vindeti catre terti, fara sa deveniti proprietar, atunci nu datorati banii ci doar tb sa faceti presiuni pe clienti ca sa plateasca.
Cititi cu atentie contractul.

av. Boncu
Buna ziua

Va multumesc.
In contract se specifica faptul ca acord consultanta la vanzare, nu vand direct marfa catre beneficiar. Scrie ca sunt responsabil cu "vanzarea si incasarea creantelor". Practic lucrez pentru firma respectiva, dar nu ca angajat ci ca persoana fizica autorizata. Marfa a fost vanduta de la firma de materiale direct la clientul rau platnic fara ca eu sa fiu proprietarul materialelor. Patronul firmei de materiale a considerat ca sunt raspunzator de aceasta situatie, desi am facut tot ce s-a putut ca sa incasez acesti bani pe care ii datoreaza acel client. Clientul rau platnic a dat angajament de plata dar nu l-a respectat si bilet la ordin fara acoperire.
In acest caz, nu are ce sa va faca patronul firmei respective. Este evident ca v-ati indeplinit obligatiile ce va incumba prin contratul de colaborare.
Av. Adrian Posdarie
Buna ziua,

sugerati-i "angajatorului" sa se indrepte impotriva cumparatorului, cata vreme are un BO si angajamentul de plata.
Revenind la raportul cu dvs. este foarte probabil sa nu va poata face nimic. Probabil ca in contractul dvs. obligatia de recuperare a creantelor este una de diligenta -a dica v-ati obligat sa faceti tot ce se poate pentru a recupera banii dar nu v-ati obligat sa ii recuperati obligatoriu, orice ar fi.
Daca asa stau lucrurile iar contractul nu contine vreo sanctiune pentru dvs. pentru situatiile in care nu va recuperati banii atunci sunteti in siguranta. Plec de la premiza ca vanzarea afost ok ( adica nu a fost fortata, ati facut verificarile uzuale ale clientului...etc)

Cu stima,
av. Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere angajat luka_oli luka_oli Ma aflu intr-o situatie delicata! Va rog mult sa ma ajutati cu niste lamuriri si sfaturi in urmatoarea problema: Sunt director(nu sunt actionar) la un SRL ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari- sa cesionam sau nu creanta? dandorian dandorian Buna ziua, Sunt presedinte al unei asociatii de proprietari. Avem un singur restantier in bloc, cu datorii totale de 20.000 RON. L-am actionat in instanta ... (vezi toată discuția)
Conditii pt a intra in insolventa sau faliment justme8 justme8 buna ziua, in cazul unui srl cu datorii atat la stat cat si la furnizori, se poate intra in insolventa sau faliment? ...si care ar fi conditiile? firma are la ... (vezi toată discuția)