am si eu cateva nelamuriri legate de o concediere si anume:
La data de 05.09.2012 m am angajat in cadrul unei firme. Contractul individual de munca mi a fost incheiat cu data de 24.10.2012, motivand faptul ca nu a avut timp, sau a uitat. Contractul de munca este conform ART. 10 din LEGEA NR. 53/2003, durata NEDETERMINATA. In contract mai este specificat perioada de proba de 90 zile calendaristice, preaviz in cazul concedierii 20 zile lucratoare.
La data de 17.11.2012 am fost concediat abuziv (din pct meu de vedere). Mi s a spus sa predau tot ce am (masina, laptop ...) si sa parasec firma in 10 minute ca el a angajat pe altcineva. Am primit prin curierat o notificare prin care mi se aduce la cunostinta incetarea contractului la data de 20.11.2012 in baza prevederilor ART. 31 ALIN. (3) din LEGEA 53/2003
Mentionez ca nu mi am primit ultima parte din salariu care trebuia sa fie in data de 15.11.2012
Contractul dvs. de munca a incetat in perioada de proba din initiativa angajatorului. Teoretic nu este o concediere.
Art. 31 alin. 3 Codul muncii:
Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Pentru plata salariilor restante, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului si sesizati ITM-ul.
Buna ziua !
Legea 53/2003 Codul Muncii :
Art. 31 alin. (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Fiind in perioada de proba , e legal .
Art. 31. alin (4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
asa ca trebuie sa va si plateasca pentru munca prestata .
Partea nemulţumita poate sesiza instanţa de judecata daca apreciaza ca încetarea contractului s-a realizat cu încalcarea legii. De exemplu, este îndreptaţita sa sesizeze instanţa partea care reclama nerespectarea condiţiei notificarii scrise, comunicarea notificarii dupa expirarea perioadei de proba sau comiterea unui abuz de drept de catre angajatorul care a solicitat salariatului îndeplinirea altor activitaţi decat cele care îi reveneau în mod obişnuit pentru postul ocupat.
Pe toata perioada prestata la locul de munca plata salariului a fost facuta "din buzunar" ... sa inteleg ca plata ultimului salariu este "cuvantul meu impotriva cuvantului lui" ?
Nesemnarea unui stat de plat este dovada neplatii salariului ... art.168 C.mun. :
(1) Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
.....
Plata salar in plic
epoepo
Buna seara. Firma la care lucrez,,intodeauna sa face plata salarului in plic fara fluturas.stat de plata sau plata in cont( plata la gri).Cum ar putea ei (in ... (vezi toată discuția)