avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare apartament ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare apartament ipotecat


Buna ziua, am un apartament achizitionat in 2007, pe 25 de ani, pe o valoare de 65 de mii de euro. Rata lunara este in jur de 3000 RON. Intrebarea mea este daca pot vinde apartamentul atata timp cat este ipotecat. Si daca da, care este procedura. Multumesc

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Cel mai recent răspuns: ella2012 , utilizator 11:33, 30 Ianuarie 2013
puteti vinde cu acceptul bancii
Buna ziua,

se poate face aceasta vanzare dar aveti nevoi de acordul bancii. In contractul de credit este prevazut faptul ca nu puteti instraina acest apartament, fara acordul bancii. Prin urmare, daca veti gasi pe cineva care doreste sa cumpere, atunci va trebui sa mergeti impreuna la banca unde veti discuta detaliile. Daca se ajunge la o intelegere, veti merge la notariatul agreat de banca.

Avocat Constantin Boncu
pentru a putea vinde fara acordul bancii trebuie sa faceti o cerere de chemare in judecare in contradictoriu cu banca avand ca obiect reziliere clauza abuziva inalienabilitate imobil.
octavian_b a scris:

pentru a putea vinde fara acordul bancii trebuie sa faceti o cerere de chemare in judecare in contradictoriu cu banca avand ca obiect reziliere clauza abuziva inalienabilitate imobil.


Clauză abuzivă? Nici potrivit codului civil, nici potrivit legislaţiei speciale în materie, instanţele nu pot considera abuzivă o astfel de clauză.

Vedeţi şi Legea nr.190/1999:

Art. 5
Pana la rambursarea integrala a creditului, imobilele ipotecate vor putea fi instrainate numai cu acordul prealabil al creditorului ipotecar. Contractele incheiate cu nerespectarea acestei dispozitii sunt lovite de nulitate absoluta.


Chiar dacă nu ar fi vorba despre un credit ipotecar, convenţia de inalienabilitate (atît sub imperiul vechiului cod civil, cît şi, mai ales, al celui nou) este perfect legală dacă ea este esenţialmente temporară şi dacă este întemeiată pe un interes legitim şi serios.
Stimati forumsti,

În primul rând este una din foarte putinele ocazii în care nu sunt de acord cu cele afirmate de domnul @themis.

Pe scurt, eu văd clauza ca putând fi considerată abuzivă - interdictia de înstrăinare, la aceasta mă refer.

Argumentele ar fi:

1. DIRECTIVA 93/13/CEE, a cărei interpretare a generat mari discutii, invitându-vă să observati nenumăratele comentarii si spete în legătură cu aceasta;

2. dispozitiile Noului Cod Civil, mai precis Clauzele de inalienabilitate - Art. 2.384:

(1) Actele de dispozitie asupra imobilului ipotecat sunt valabile chiar daca cel care a dobandit bunul cunoaste stipulatia din contractul de ipoteca ce interzice asemenea acte sau declara ca incheierea lor este echivalenta cu neindeplinirea obligatiei.

În ceea ce priveste, deci, clauza de inalienabilitate - interdictia de înstrăinare - eu consider că afectează structural dreptul de proprietate, apărat, printre altele si de Alin. 1 al Protocolului 1 Aditional la Conventie, în sensul în care sunt anulate actele de dispozitie, fără a exista un interes legitim si serios.

Mai precis, s-ar putea vinde si un bun ipotecat, nealterându-se ipoteca în sine, bunul continuând să existe ca garantie a băncii, chiar după transmitere, în caz contrar, dreptul de proprietate fiind anulat în esenta lui - dispozitia.

Prin urmare, nu văd de ce nu s-ar bate cineva pentru arăta această clauză drept abuzivă.

Cu stimă.



Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

Clauza de inalienabilitate admisa numai in cazul contractelor ce transfera dreptul de proprietate licopodicum licopodicum Buna ziua, potrivit articolelor 627-629 din NCC clauzele de inalienabilitate pot fi incluse in contractele translative de proprietate. Oare o astfel de clauza ... (vezi toată discuția)
Clauza de inalienabilitate in contractul de imprumut fara ipoteca licopodicum licopodicum In practica, clauza de inalienabilitate este intalnita foarte des in contractele de credit garantate cu o ipoteca asupra unui bun din patrimoniul debitorului. ... (vezi toată discuția)
Clauza inalienabilitate 15062013 15062013 Buna seara, Soțul meu a mostenit împreuna cu sora sa un apartament in urma decesului mamei. Inainte de căsătoria noastră, sora a ieșit din ... (vezi toată discuția)