avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare apartament ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare apartament ipotecat


Buna ziua, am un apartament achizitionat in 2007, pe 25 de ani, pe o valoare de 65 de mii de euro. Rata lunara este in jur de 3000 RON. Intrebarea mea este daca pot vinde apartamentul atata timp cat este ipotecat. Si daca da, care este procedura. Multumesc

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Cel mai recent răspuns: ella2012 , utilizator 11:33, 30 Ianuarie 2013
Adica nu se merita, clar...eu as avea in momentul de fata de dat bancii, pt apartament, avand in vedere ca francul elvetian s a dublat ( creditul este in franci elvetieni), suma de 120.000 euro (echivalentul in euro). Varianta asta pica....va intreb insa, presupun ca v ati mai confruntat cu cazuri de acelasi gen. Ce variante mai exista pentru a mi micsora rata, de a "scapa" de apartament? Am fost la banca de nenumarate ori si efectiv nmu vor sa mi dea nicio solutie. Eu insa sunt convinsa ca o solutie exista. Dar nu vor sa zica, pt a nu iesi in pierdere. Mentionez ca rata mea lunara este de 30 de mil ron, creditul este pe 25 de ani. Solutia pe care mi au dat o e sa mi mareasca numarul de ani, la maxim, la 35 de ani. Si rata mea ar scadea fix cu 300 ron....si nu ma ajuta deloc. Dobanda....nu vor sa mi o scada. Daca aveti si alte sfaturi, va rog mult sa ma ajutati. Multumesc
Maestre Grigoriu, chapeau bas!

:bow:

Totuşi, aplicarea prevederilor Directivei 93/13/CEE este discutabilă.

Nu ştiu care au fost raţiunile legiuitorului în cazul adoptării articolelor 2376 si 2384 NCC (despre a căror aplicabilitate făceam referire într-un alt topic). Dar, dacă legiuitorul a avut în vedere obligativitatea alinierii dreptului intern la reglementările din susmenţionata Directivă, atunci trebuie să vă dau dreptate.

Dacă nu, atunci (chiar şi numai în cazul ipotecilor instituite sub imperiul vechiului cod), clauza de inalienabilitate rămîne, în opinia mea, eficace.

În acest sens, aş invoca prevederile art.1 alin.2) al directivei, mai ales în legătură cu acele clauze care izvorăsc din lege şi nu din voinţa băncii exprimată în cuprinsul unui contract de adeziune, cum ar fi cele instituite prin prevederile art.5 al Legii nr.199/1999 despre care aminteam mai sus:

(2) Dispozitiile prezentei directive nu se aplica clauzelor contractuale care reflecta acte cu putere de lege sau norme administrative obligatorii

Mai este un aspect pe care nu l-am verificat, dar o voi face: abrogă NCC prevederile art.5 din legea menţionată?

Încurcate-s căile dreptului!

Încă odată, :bow:




PS Am verificat. Se pare că prevederile art.5 din L.nr.190/1999 sunt în vigoare. Zic se pare deoarece, în ziua de azi, nu mai poţi fi sigur pe nimic.


PS2 scuze, legea este 190/1999, nu 99, cum scriam mai sus.
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
themis, utilizator
buna ziua,

in cazul in care iti gasesti cumparator pentru apartamentul ipotecat, dar acesta iti poate achita suma respectiva( care acopera valoarea creditului) in 5 rate intr-o perioada definita de timp, exista posibilitatea intocmirii unui act notarial ( fara acordul bancii) in care sa precizeze termenii viitoarei tranzactii respectiv: vanzatorul se obliga ca dupa primirea integrala a sumei sa lichideze creditul si sa intocmeasca act de vanzare- cumparare iar cumparatorul se obliga ca in termenul definit sa achite sumele respective pentru a se finaliza tranzactia.

multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de inalienabilitate admisa numai in cazul contractelor ce transfera dreptul de proprietate licopodicum licopodicum Buna ziua, potrivit articolelor 627-629 din NCC clauzele de inalienabilitate pot fi incluse in contractele translative de proprietate. Oare o astfel de clauza ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat daniel_26 daniel_26 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat.as vrea sa stiu la ce riscuri ma pot astepta ,ce acte imi trebuie?agentul imobiliar spune ca nu ... (vezi toată discuția)
Clauza de inalienabilitate in contractul de imprumut fara ipoteca licopodicum licopodicum In practica, clauza de inalienabilitate este intalnita foarte des in contractele de credit garantate cu o ipoteca asupra unui bun din patrimoniul debitorului. ... (vezi toată discuția)