avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... intretinerea la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

intretinerea la bloc

care este legea in care se explica cum se platesc utilitatile pentru jumatate de luna?
am stat cu chirie 2 saptamani 1 oct - 15 oct 2012 si sunt pusa la plata 1 luna intreaga.
va trebui sa platesc o alta luna intreaga pentru perioada 16oct - 31 oct la o alta adresa, deci stau cu chirie 1 luna si platesc 2 luni de intretinere !!!...e de-a rasu / plansu !

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:32, 30 Noiembrie 2012
Norma in vigoare prevede inregistrarea la calcul a numarului de persoane care domiciliaza permanent sau temporar in condominiu un numar de minimum 15 zile /luna
Puteti beneficia de facilitatea calcularii dupa numarul real de persoane care domiciliaza in imobil,numai daca ,in timp legal ati informat oficial asociatia de proprietari,astfel incat aceasta sa poata opera in evidenta proprie
Norma care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari este Legea nr 230/2007 si norma acesteia de aplicare HG nr 1588/2007 ,pe care daca doriti sa le studiati le gasiti la "Documente utile" sectiunea asociatii de proprietari
La cotele de intretinere cheltuiala care revine din repartizarea pe numar de persoane, deci chestiunea pe care o ridicati dv., inseamna repartizarea facturilor de gaze, electricitate si salubritate, in total o suma de 15-20 lei pe luna.
In rest, cheltuielile sunt compuse din consumuri contorizabile (pe care le aveti sau nu, intr-un loc sau altul) sau din cheltuieli repartizate pe cota-parte indiviza si care nu mai iau in considerare prezenta sau absenta cuiva in apartament - se platesc oricum.

In cazul in care locuiti 15 zile intr-un loc si 16 intr-altul, din pacate pentru dv., conform legii, sunteti trecuta la plata in ambele locuri si pentru octombrie veti plati aceasta suma dublu (evident in cuantumul de la fiecare bloc).
Daca v-ati fi mutat in prima parte sau in a treia parte de luna ati fi scapat de una din sume.
Multumesc !
Revin !


Rog moderatorul ,,elga50,, sa imi explice ce inseamna ,,prima parte,, sau ,,a treia parte,, ...s-ar putea sa mai trec prin situatii similare si daca se poate ,,jongla,, de ce nu ?
Cu care zi din luna incepe ,,prima parte,, respectiv cea de-a ,,treia parte,, ?

Multumesc

Conform HG 1588/2007 cu normele de aplicare a a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
.................
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;

Deci ati putea fi scutita de plata unei cote la consumul de gaze, energie electrica si gunoi, care este in jur de 15-25 lei / luna daca locuiati la la una din adrese 1 - 14 zile, indiferent in care parte a lunii.

Deobicei acest lucru devine mai evident daca omul locuieste pana in 10 zile. La fiecare asociatie se fac reguli proprii, care n-ar trebui sa incalce legea (chestiunea celor 15 zile), dar nu sunt sigura ca se si respecta.
Cand locuiesti la limita celor 15 zile, atunci te poti astepta sa nu ti se aprobe cererea scrisa.
De aceea am spus ca era mai bine sa va fi mutat fie in prima parte de 10 zile, fie in ultimele 10 zile deoarece ati fi putut fi scutita de plata acestor cote la una din asociatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuielile comune ale locatarilor unei scari de bloc AdaZdravescu AdaZdravescu Buna ziua,va rog sa mi spuneti,exista o lege care prevede ca un proprietar care locuieste mai putin de 10 zile intr o luna in apartament,este scutit de la ... (vezi toată discuția)
Plata cotelor de intretinere lunara alexandrufilip49 alexandrufilip49 Buna seara! Va rog sa ma sprijiniti cu o problema. Avem in bloc persoane care solicita scoaterea de la cotele de intretinere lunara incepand cu luna aprilie ... (vezi toată discuția)
Costuri intretinere apartament nelocuit kitty35 kitty35 Buna ziua.As avea o intrebare pentru dumneavoastra..Avand in vedere ca nu locuiesc in apartament de 2 ani de zile ,este totul platit la zi ,de ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)