referitor la timpul de munca:Codul muncii:
art 109 1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Potrivit Ordonantei 99/2000, angajatii expusi la temperaturi sub -20 de grade Celsius beneficiaza de un program special de lucru.
Potrivit ordonantei, sunt considerate temperaturi scazute extreme cele care depasesc -20 de grade Celsius sau temperaturile mai putin scazute si care, in conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Vizati de aceste masuri sunt, potrivit Inspectiei Muncii, angajatii care lucreaza in hale, cei din constructii, salariatii benzinariilor, ai service-urilor auto, precum si cei din comert.
Angajatorii care nu pot asigura masurile minimale, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor si/sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, trebuie sa reduca programul de lucru ori sa intrerupa colectiv lucrul, asigurand continuitatea activitatii in locurile in care lucrul nu poate fi oprit. De asemenea, pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa asigure efectuarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, pentru depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute. Mai mult, administratia societatii trebuie sa acorde primul ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara pentru persoanele afectate de frig.