avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prelungirea dreptului de abitatie a sotului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prelungirea dreptului de abitatie a sotului supravietuitor.

Este posibila?

Prelungirea dreptului de abitatie a sotului supravietuitor peste acea durata de 1 an prevazuta de C.C.? ... De ex. pana la moartea sotului supravietuitor...?

Printr-un act (ce act?) facut de primul sot?
Cineva spunea ca da, dar nu am retinut modalitatea prin care ar fi posibil acest lucru. Un testament cred ca ar fi facut praf imediat...

Astept raspuns. Multumesc !




Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:38, 1 Decembrie 2012
Un testament autentic, facut la notar nu poate fi facut praf atat de usor, e chiar extrem de greu.

Prin testament sa se lase sotului dreptul de uzufruct viager sau dreptul de abitatie viagera.
Mai mult ca sigur rudele vor spune ca este o donatie si vor invoca dolul sub forma captatiei...
Un certif. medical de la IML/un dr. psihiatru poate apara testamentul de un eventual astfel de atac, sau este destul ceea ce a constatat notarul cu ocazia incheierii actului?
Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii.

Altfel spus, cea mai scurta durata a lui este de un an de la data mortii celui despre a carui mostenire este vorba, dar poate sa dureze si 10, 20 ,30 ani (depinde de data la care se va face partajul, caci el se stinge la partaj).

Dar imi pare ca nu vorbim despre un sot mort si unul viu (adica despre un drept de abitatie deja nascut) ci despre doi soti foarte vii, dintre care care unul se gandeste cum sa-l protejeze pe celalalt ...in caz ca...

Nu, nu e chiar asa de simpu de "facut praf" (cum ziceti dvs.) un testament, daca sunt respectate dispozitiile din materia rezervei succesorale. (pentru asta ar trebui cunoscute date despre succesibili, restul averii etc).

Captatie!? Judecand dupa scris ...nu-mi pareti a fi vreun om care sa nu stie ce vrea :) ci mai degraba un om care s-a apucat de citit prin drept, dar nu a reusit inca (firesc) sa-i surprinda toate nuantele. Apropo! E total anapoda sa vorbiti despre "prelungirea" prin testament a dreptului de abitatie ca drept de mostenire legala! (de fapt, nu mai vorbim despre drept legal de abitatie, cand defunctul a dispus altfel prin testament. E ori laie, ori balaie.)
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
romascanu, moderator
Da... lipseau niste ghilimele, asta pentru ca nu conteaza proprietatea, nu trebuie neaparat testament, ci se doreste o "continuare naturala a abitatiei" pana la moartea celui din urma sot.

Exista avere ( o singura casa pe numele sotului mai in etate + bunuri ), exista copii ( tot ai sotului mai in etate, care da semne de oboseala ) care au bineinteles rezerva.
Ce se doreste este o formula cat mai simpla prin care copiii sa fie obligati sa astepte pana sa intre in posesia rezervei si sotul supravietuitor sa ramana in continuare in bune conditii in fostul camin conjugal.

Testamentul mai mult ca sigur va fii atacat, astfel ca este nevoie de unul perfect.
Asa ca revin cu intrebarea, pentru a nu putea fi anulat in urma unei presupuse captatii este necesar un certificat IML/psihiatru, sau sunt suficiente declaratiile unor eventuali martori, vecini, notar cum ca intradevar aceasta a fost dorinta sotului decedat si ca acesta era in deplinatatea facultatilor mintale.
Recomandarea mea ar fi să faceti urmatoarele:

1. Mergeti la notar si incheiati o conventie matrimoniala prin care să alegeti regimul matrimonial al comunității conventionale prin care sotii să decidă că imobilul sotului mai în etate devine bun comun și să includeti si o clauză de preciput prin care bunul revine sotului supravietuitor după deces.
2. Incheiati la notar un testament autentic (avand anterior certificat de la IML) prin care sotul mai in etate ii lasă sotului imobilul minus rezerva fiilor.

Există mai multe variante, depinde si ce vreti sa faceti.

Alte discuții în legătură

Speta mostenire leonida leonida buna ziua, X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)
Drept viager de habitatie aaalinaaa aaalinaaa buna ziua, problema mea este urmatoarea: Am dobandit inaintea casatoriei in imobil,acum m-am casatorit,eu am o fetita din prima casatorie iar sotul meu un ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)