avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct viager

va rog sa ma ajutati cu o informatie:
doresc sa fac act de vanzare -cumparare cu parintii mei pentru apartamentul in care locuiesc ei.pentru linistea lor punem clauza de uzufruct viager.tatal meu vitreg are 3 copii dintr-o casatorie anterioara.eu sunt singurul copil al mamei mele si am fost infiat legal de catre tatal vitreg.as dori sa stiu in ce masura actul poate fi atacat in instanta dupa ce voi intra in posesia apartamentului(dupa decesul ambilor parinti).suma pe care o declaram in acte este de 15000 ron.are vreo importanta?ma ajuta daca este mai mare sau mai mica aceasta suma?
Cel mai recent răspuns: ContSters47798 , utilizator 20:20, 2 Februarie 2009
Depinde si daca notarul va fi de acord cu acest pret. Acum se merge pe pretul pietei sau dupa valoarea pe care o are imobilul la serviciul de taxe si impozite, valoarea folosita la impozitare. Actul de vanzare cumparare poate fi atacat de orice care are interes in cauza.
Avînd în vedere faptul că aţi fost înfiat de soţul mamei dumneavoastră (deci aţi dobîndit calitatea de descendent al acestuia), pentru partea din apartament care ar intra în masa succesorală după acesta ceilalţi copii ai lui ar putea invoca prevederile art.845 Cod civil, articol prin care înstrăinarea făcută unui descendent cu reţinerea de către înstrăinător a dreptului de uzufruct (sau cu sarcina unei rente viagere) este considerată ca fiind un act cu titlu gratuit.
În temeiul acestui articol ceilalţi copii ai tatălui dumneavoastră (chiar dacă nu sunt fraţii dumneavoastră în situaţia în care adopţia a fost una cu efecte restrînse) vor putea cere reducţiunea actului dacă prin acesta s-a adus atingere rezervei lor succesorale.

notarul mi-a spus ca putem pune un pret mai mic pentru ca este o vanzare intre parinti si copil si legea permite acest lucru.
adrian288 a scris:

notarul mi-a spus ca putem pune un pret mai mic pentru ca este o vanzare intre parinti si copil si legea permite acest lucru.

Sigur, dacă se ajunge în instanţă pentru preţ, judecătorul va putea aprecia că, în virtutea relaţiilor de rudenie dintre vînzători şi cumpărător, preţul poate fi privit ca fiind unul serios, ca fiind o cauză suficientă a obligaţiei vînzătorilor.
Mai ales că vînzătorii îşi reţin dreptul de uzufruct viager, care trebuie şi el cuantificat atunci cînd se discută despre preţ.

Totuşi, trebuie să aveţi în vedere ceea ce vă spuneam în comentariul anterior.
de acord cu themis dar importasnt este sa-i duca capul, sa aiba timp si bani!

Alte discuții în legătură

Parintii mei vor sa lase apartamentul la nepoti teo689 teo689 Parintii mei au doi copii, eu si fratele meu. Eu am un copil, el un copil. Din cauza ca fratele meu nu mai vorbeste de mult cu parintii si nici cu mine, ... (vezi toată discuția)
Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
Atacarea unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, eu cu prietena mea (necasatoriti) am incheiat un contract de vz-cu uzufruct cu parintii ei pe casa care o detin acestia. Ne-am interesat si se pare ... (vezi toată discuția)