avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conditie pur potestativa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conditie pur potestativa?

doresc sa inchei un ctr de depozit cu o banca.
problema sta in felul urmator:
banca zice ca putem semna astazi contractul, iar constituirea depozitului sa o fac in 10 zile.
daca nu depun banii in 10 zile, contractul inceteaza.
este acest contract afectat de o conditie pur potestativa si, in consecinta, nul?
Da , neindeeplinirea conditiei atrage anularea actului .Dar atentie la alte clauze sa nu fiti bun de plata cu vreun comision . De ce nu incheiati actul in ziua depunerii .
banca nu are casierie in localitatea de domiciliu.
deci contractul este nul..?
In primul rand nu este vorba de o conditie pur potestativa ci de un termen suspensiv(ca modalitate a act.jur.civ.). Pentru a fivorba de o conditie pur potestativa realizarea acesteia ar depinde exclusiv de voinţa uneia dintre părţi ceea ce nu este cazul aici.
1. Informaţiile oferite de tine sunt prea puţine pentru a determina dacă este sau nu este o condiţie pur potestativă. În primul rând ar trebui să detaliezi condiţiile în care se obligă părţile. Apoi, în fapt, condiţia este pur potestativă atunci când neîndeplinirea ei nu atrage nicio sancţiune pentru cel care trebuia să o îndeplinească. Cum se prezintă situaţia în cazul tău? Dacă neîndeplinirea condiţiei atrage o sancţiune pecuniară, atunci condiţia nu mai este, nicidecum, pur potestativă.
2. Apoi, contractul de depozit este unul real (vezi art. 2103, alin. 2, din noul Cod civil), iar nu unul consensual. Ceea ce ţi se propune spre încheiere nu este un contract, ci, foarte probabil, un antecontract - definitiv cosmetizat în "promisiune de a contracta" în noul Cod civil (vezi art. 1279). Adică prin această promisiune te obligi ca, în termen de zece zile, să închei un contract de depozit, iar, dacă nu îţi îndeplineşti această obligaţie în termen, promisiunea (bilaterală) încetează. Abia depunerea banilor va fi adevărata încheiere a contractului de depozit. Promisiunea încetează şi pentru că, fiind un contract real, instanţa nu poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract. Dacă sunt datorate daune în caz de neîncheiere a contractului în termen, atunci nu mai poate fi vorba despre o condiţie pur potestativă.
3. În fine, nu ar fi exclus ca, în funcţie de cum sunt redactate clauzele actulu ce ţi se propune spre încheiere, acesta să fie chiar o ofertă irevocabilă (vezi art. 1191 din noul Cod civil).
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2012
Serban si Serban - societate civila de avocati, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eu pun intrebarile si dv raspundeti- pt cei care vor sa invete Gabriela71 Gabriela71 as dori o definitie mai inteligibila decat cea data de manual la urmatoarele 1.conditie suspensiva 2.conditie rezolutorie 3.conditie pur ... (vezi toată discuția)
Precontract vanzare cumparare teren mariantonia mariantonia Buna ziua, As dori sa stiu si eu care sunt conditiile ca un precontract de vanzare cumparare sa fie valabil? Nu trebuie martori sau la notariat, nu exista un ... (vezi toată discuția)
Clauza de modificare a chiriei ContSters62729 ContSters62729 Am inchiriat un spatiu comercial pe o perioada de 3 ani, eu persoana fizica Este in regula o clauza de modificare a chiriei,poate fi considerata ... (vezi toată discuția)