avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... schimbarea numelui de familie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

schimbarea numelui de familie

As dori sa stiu care sunt pasii pt schimbarea numelui de familie...La casatorie (acum 6 ani) am luat numele de familie al sotului...dar cum locuim in strainatate, inca nu mi-am facut buletinul...acum as dori sa revin la numele avut inainte, cum ar trebui sa procedez? Precizez ca inca nu mi-am schimbat nici un act cu numele sotului....ce amenda pot sa primesc pt neschimbarea actelor de identitate?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 00:46, 1 Decembrie 2012
Ca sa reveniti la numele pe care l-ati avut anterior trebui mai intai sa va faceti cartea de identitate cu numele pe care ati convenit sa il purtati. Amenda pe care este posibil sa o primti este intre 40 si 80 de lei.
Procedura si documentele necesare le gasiti aici, cititi si daca aveti intrebari reveniti (de exemplu detalii despre procura speciala, in caz ca nu puteti veni in tara si vreti sa depuna altcineva documentele in locul dvs.):
[ link extern ] #

Dupa ce intrati in posesia CI puteti solicita schimbarea numelui pe cale administrativa la Starea Civila a localitatii unde aveti domiciliul, cu conditia ca sotul sa fie de acord. Procedura si documentele necesare le puteti citi aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

In opinia mea mai simplu ar fi sa veniti in tara, sa va faceti cartea de identitate - nu dureaza mult - iar apoi sa va ocupati de cererea de schimbare a numelui si de strangerea documentelor de care aveti nevoie. Asta o sa va ia mai mult timp iar pana se solutioneaza mai dureaza minim 60 de zile.

Dupa aceea va trebui sa va schimbati din nou cartea de identitate... :)
Buna ziua, multumesc pt informatii. Chiar saptamana asta merg in Romania sa imi fac CI, stiu ca acesta este primul pas. Stau doar 10 zile in tara, sper sa reusesc sa imi fac cel putin CI.
As dori sa stiu daca un avocat se poate ocupa de strangerea documentelor si de cererea de schimbare a numelui. Ce sanse as avea pt ca cererea sa fie aprobata? e posibil sa nu imi pot schimba numele? Am citit pe forum si posibilitatea de a divorta si a ma recasatori...nu e prea complicat ?
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
mary_t13, utilizator
Daca atunci cand depuneti cererea spuneti ca veti sta in tara doar 10 zile - sigur ca asta presupune ca veti merge deindata ce sositi la Evidenta Persoanelor - cred ca veti gasi intelegere.

Daca sotul este de acord cererea vi se aproba iar demersurile le poate face pentru dumneavoastra un avocat cu imputernicire avocatiala.
Nu e complicat, insa dureaza. Puteti citi aici detalii (motivul este altul insa etapele sunt aceleasi)
www.avocatnet.ro/content/for...

E o varianta si aceasta cu divortul si recasatorirea ulterioara, poate va lamureste un coleg cu pregatire juridica daca nefiind in tara e mai simplu sa imputerniciti un avocat pentru schimbarea numelui sau sa divortati iar apoi sa va recasatoriti :)
Multumesc mult pt informatii.
Nu ati mentionat unde ati incheiat casatoria, in Romania sau in strainatate, si nici cetatenia sotului pentru a va da detalii referitoare la durata. Daca v-ati casatorit in strainatate si nu ati solicitat transcrierea certificatului de casatorie nu cred ca puteti rezolva in 10 zile si cu transcrierea si cu buletinul. In privinta schimbarii numelui nu este niciun fel de problema, se aproba, dar dureaza 3-4 luni.

[Editat - e aceeasi persoana, cu acelasi CNP + nu e problema noastra, multumesc pentru intelegere]
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Buna ziua - revenire la numele de dinaintea casatoriei, pe cale administrativa petronela_Alexandra87 petronela_Alexandra87 m-am casatorit in romania si am luat numele sotului dupa casatorie.acum sunt in italia si ar trebui sa imi schimb toata documentele,dar imi e foarte greu ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele purtat anterior casatoriei ContSters240676 ContSters240676 Buna ziua, doresc sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a putea reveni la numele purtat inaintea casatoriei. Am divortat in Septembrie 2001, in sentinta de ... (vezi toată discuția)
Reinnoire carte de identitate maria.porru@laposte.net maria.porru@laposte.net Buna ziua, Ultima mea carte de identitate a fost eliberata acum zece ani. Intre timp m-am casatorit in strainatate si mi-am schimbat numele. In momentul de ... (vezi toată discuția)