Buna ziua !
As vrea o parere avizata pt urmatoarea speta :
A- expeditor
B- casa expeditii
C- transportator
D- destinatar.
A are contract de transport cu B. B il subcontracteaza pe C sa ii livreze marfa la D. Din anumite motive , marfa ajunge avariata la D, si se noteaza pe CMR ca anumiti paleti sunt atinsi, si ca lipsesc ceva capace. Se intocmeste un Proces Verval prin care se constata aceleasi lucruri.
Dupa 1 an si o luna (timp in care nu se mai aude nimic de aceasta dauna, si este considerata de tranportator ca a fost neglijabila), B il informeaza pe C printr-un mailca s-a stabilit valoarea pagubei, cateva mii de euro.
Intrebarea ar fi : are dreptul D sa ceara atatia bani dupa un an si o luna, timp in care nu a mai spus nimic, nu a cașculat nici un prejudiciu ?
Aveati asigurare CMR ? Daca aveati,trebuia sa anuntati firma de asigurare in cazul acelui accident de care pomeniti. Mie mi se pare ca nu se leaga ceva,adica spuneti dvs ca marfa a fost receptionata in buna stare,apoi ca a fost avariata partial si totusi valoarea care se doreste a fi imputata acum ......este de cateva mii de euro.
Puteti incerca sa va aparati,adica anuntati in scris casa de expeditie ca a trecut un an de la intamplare.Daca nu ii convingeti asa,solicitati-le actele prin care s-a stabilit valoarea prejudiciului,cereti detalii despre marfa deteriorata,intrebati-i unde este ea acum.
Stiu un caz in care transportatorul a fost pus sa plateasca 2 masini de spalat pe motiv ca s-a rupt ambalajul si masinile s-au zgariat.A platit masinile,a cerut sa-i fie date (daca tot le-a platit ),dar nu le-a primit niciodata.
Soferul a participat la receptia marfii? In cazul in care o mai aveti,cititi si comanda de transport .poate gasiti ceva clauze care sa va foloseasca .Poate faptul ca vi s-a facut plata este o garantie ca transportul s-a desfasurat in bune conditii.
Da ,tocmai asta e problema. Am asigurare CMR, bineinteles. Dar eu nu am deschis dosar de dauna la accident decat pt reparatiile masinii, nu si pt marfa (am crezut ca avaria respectiva e neglijabila din moment ce ei nu au reclamat nimic pe moment).
Marfa a fost receptionata , adica incaracta in buna stare de la expeditor, si s-a avaraiat partial la accident. Deci cand s-a receptionat la destinata s-a scris pe cmr si s-a facut un Proces Verbal.
Eu imi recunosc greseala din culpa (ptc accidentul logic ca nu a fost intentionat). Dar marea mea problema e de ce imi cer despagubiri dupa un an? Bineinteles ca eram dispusa sa le platesc prin asigurator (adica as fi deschis dosar de dauna si sa plateasca asiguratorul, ca de aia aia asigurare si le platesc o gramada de bani). Acum nu mai pot deschide dosar pt marfa adariata, si vreau sa stiu un singur lucru cert: s-a prescris dreptul lor de a-mi cere despagubiri?
Eu cred ca da, ptc a trecut un an.
Asa cred si eu,dar totul este interpretabil,va spun asta din experienta mea,a altora,din ce vad sau citesc.
Incepeti raspunzand casei de expeditie.Ei pot raspunde mai departe beneficiarului final al marfii. Este f important sa nu aratati deloc ca va temeti,sa rezulte din atitudinea dvs ca sunteti stapana pe situatie si stiti exact legislatia in transporturi.
Ma gandesc ca daca beneficiarul marfii ar fi avut o paguba reala ar fi facut demersuri mai rapide ptr a-si recupera banii.
Ar fi interesant sa ne spuneti si noua cum decurge situatia.
Dauna asig cmr
office_log
In urma efectuarii unui transport rutier de marfuri international,la una din livrari s-a constatat deprecieri la doua bucati panouri sandwich si pt care am ... (vezi toată discuția)