avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul vrea sã o oblige pe mama sã iasã la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul vrea sã o oblige pe mama sã iasã la pensie

Vreau si eu sa intreb ceva. E obligatoriu sa iesi la pensie daca indeplinesti condititiile de vechime, varsta, cotizatie completa, etc si ai si grupa sau e optional? Spre exemplu mama e nascuta in '58, lucreaza din '78 si primit decizie ca trebuie sa iasa la pensie in ianuarie la anul. Mi.a spus cineva ca nu e obligatoriu, e facultativ. Daca vrea poate sa aleaga sa continue si sa renunte la beneficiul grupei, e posibil?
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
vlad229, utilizator
Cel mai recent răspuns: vlad229 , utilizator 11:20, 16 Ianuarie 2013
Haideţi să încerc să vă explic pe domenii, pentru că ştiu că vorbim aceeaşi limbă.

1. Din punctul de vedere al legislaţiei asigurărilor sociale, nu există reglementată obligaţia ieşirii la pensie la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, indiferent de categoria de pensie. Pensia este un drept şi, din niciun punct de vedere, nu poate fi privită ca o obligaţie în sarcina persoanelor cărora urmează să le fie stabilită şi plătită.

Atenţie! Mama nu poate să renunţe la dreptul de a beneficia de pensie atunci când împlineşte vârsta standard redusă de pensionare, nu există prevedere legală în acest sens. Pensia se acordă, la modul general discutând, cu data depunerii cererii la casa de pensii. Dacă o persoană nu doreşte să depună cererea înainte de a împlini vârsta de 80 de ani, nimic nu o poate obliga să procedeze altfel. Asta nu înseamnă că poate să depună la casa de pensii adrese în care să scrie "vă anunţ că renunţ la dreptul de a beneficia de pensie".

2. Din punctul de vedere al legislaţiei muncii, situaţia este reglementată de art. 56, alin. (1), lit. c) Codul muncii:
Art. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
................................
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;

Prin urmare, contractul individual de muncă al mamei încetează de drept la data comunicării deciziei de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare. Însă, aşa cum am arătat la pct. 1, pentru a i se comunica o decizie de pensie este necesar ca, în prealabil, mama să solicite acordarea pensiei, depunând o cerere în acest sens. Teoretic, nu ar trebui ca angajatorul să trecă peste aceste dispoziţii legale şi să încerce să o oblige pe mama dvs. să iasă la pensie.
Codul Muncii prevede clar ca raportul de munac inceteaza de drept la data indeplinirii conditiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau la data comunicarii deciziei de pensionare in celelalte situatii ... asadar, incetarea c.i.m. opereaza ope legis.... constatarea incetarii c.i.m. se va face prin decizie a angajtorului (art.56 alin.2 C.mun.).

Sitatia valabila pentru mama dvs este sa nu-si depuna actele pentru pensionare ... atunci raportul de munca va inceta de drept la indeplinirea conditiilor de iesire la pensie pentru limita de varsta.


@ vlad229

Am revăzut mesajul dvs. şi răspunsul meu şi mi-am dat seama că am uitat să explic ceva foarte important pentru dvs. În mesaj aţi scris că mama îndeplineşte condiţiile de pensionare datorită faptului că a lucrat în grupă de muncă.

Asta, în termenii legislaţiei asigurărilor sociale, se traduce astfel: mama dvs. poate să se pensioneze atunci când împlineşte vârsta standard redusă de pensionare. Acesta este motivul pentru care, dacă se va pensiona în ianuarie 2013, contractul individual de muncă va înceta de drept la data comunicării deciziei de pensie. Astfel, în această situaţie este aplicabilă teza a II-a a art. 56, alin. (1), lit. c) Codul muncii.
Ultima modificare: Duminică, 16 Decembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
vlad229 a scris:

.... Daca vrea poate sa aleaga sa continue si sa renunte la beneficiul grupei, e posibil?



Pentru continuarea activitatii in cadrul aceluiasi angajator este necesar sa obtina acordul acestuia pentru incheierea unui nou contract de munca.

Renuntarea la beneficiul pensiei nu poate duce la amanarea datei de iesire a pensiei ... insa nu ne-ati spus de unde a venit aceasta ideea cu pensionare, cine a emis acea decizie?
Eu nu ma refer la beneficiul pensiei,ma refer la beneficiul grupei. Adica la anii care sunt considerati lucrati datorita grupei a doua. Poate reneunta la ei si sa iasa la pensie la termenul normal? Asta e intrebarea. Angajatorul a emis aceasta decizie.

Alte discuții în legătură

Pensionare dorita de angajator mars57 mars57 Buna ziua, Va rog lamuriri privind aspectele prezentate mai jos: 1. Daca am 34 ani lucrati efectiv,din care 15 in grupa I inainte de 2001, la care ... (vezi toată discuția)
Pensionare ContSters147006 ContSters147006 Daca un angajat se pensioneaza pentru limita de virsta beneficiind si de grupa a II a de munca CIM se desface cu data depunerii dosarului sau trebuie asteptata ... (vezi toată discuția)
Pensie sexu sexu am depus dosarul de pensionare,dureaza cateva luni pina vine hotarirea,in acest timp pot fi dat afara de la serviciu ? pot sa-mi scot concediu medical in ... (vezi toată discuția)