Haideţi să încerc să vă explic pe domenii, pentru că ştiu că vorbim aceeaşi limbă.
1. Din punctul de vedere al legislaţiei asigurărilor sociale, nu există reglementată obligaţia ieşirii la pensie la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, indiferent de categoria de pensie. Pensia este un drept şi, din niciun punct de vedere, nu poate fi privită ca o obligaţie în sarcina persoanelor cărora urmează să le fie stabilită şi plătită.
Atenţie! Mama nu poate să renunţe la dreptul de a beneficia de pensie atunci când împlineşte vârsta standard redusă de pensionare, nu există prevedere legală în acest sens. Pensia se acordă, la modul general discutând, cu data depunerii cererii la casa de pensii. Dacă o persoană nu doreşte să depună cererea înainte de a împlini vârsta de 80 de ani, nimic nu o poate obliga să procedeze altfel. Asta nu înseamnă că poate să depună la casa de pensii adrese în care să scrie "vă anunţ că renunţ la dreptul de a beneficia de pensie".
2. Din punctul de vedere al legislaţiei muncii, situaţia este reglementată de art. 56, alin. (1), lit. c) Codul muncii:
Art. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
................................
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;
Prin urmare, contractul individual de muncă al mamei încetează de drept la data comunicării deciziei de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare. Însă, aşa cum am arătat la pct. 1, pentru a i se comunica o decizie de pensie este necesar ca, în prealabil, mama să solicite acordarea pensiei, depunând o cerere în acest sens. Teoretic, nu ar trebui ca angajatorul să trecă peste aceste dispoziţii legale şi să încerce să o oblige pe mama dvs. să iasă la pensie.