avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare dorita de angajator
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare dorita de angajator

Buna ziua,
Va rog lamuriri privind aspectele prezentate mai jos:
1. Daca am 34 ani lucrati efectiv,din care 15 in grupa I inainte de 2001, la care se adauga armata si anii de facultate ca stagiu asimilat, pot fi fortat de angajator sa cer iesirea la pensie inaintea realizarii stagiului de cotizare de 35 ani?
2. Daca eu nu solicit reducerea varstei standard de pensionare de 65 ani la implinirea stagiului complet de cotzare de 35 ani corespunzator grupei I de munca avute pot fi fortat de angajator sa uzez de acest drept?

Multumesc pentru atentia acordata!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:48, 19 Ianuarie 2015
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

2. - Deci la data cand impliniti varsta standard de pensionare (65 de ani) angajatorul este obligat sa va inceteze de drept contractul individual de munca (CIM).
- Dupa aceea daca, daca ambele parti sunt de acord se poate incheia un alt CIM.

3. - Pentru orice alt fel de pensie angajatorul nu poate dispune incetarea CIM decat la comunicarea decizie de pensionare.
- Angajatorul nu va poate obiga sa solicitati nici un fel de pensie, nici cea pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

4. Pentru dvs. ar fi avantajos sa solicitati pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare deoarece veti putea cumula pensie cu orice alt venit salarial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea pentru limita de varsta Nic.Cic Nic.Cic În luna mai 2012, îndeplinesc condițiile de pensionare (conform vârstei și stagiului minim de cotizare) Întrebare: Este obligatorie pensionarea ... (vezi toată discuția)
Incetare de drept a cim Chloej Chloej La varsta implinirii de 63 a unei angajate, angajatorul e obligat sa ii inceteze de drept cim-ul, daca aceasta nu aduce decizie de pensionare? multumesc (vezi toată discuția)
Pensionare ancabanciu ancabanciu Buna ziua. As dori sa stiu daca am un angajat care are 63 anu si 2 luni, 35 ani de munca din care 11 ani in grupa II, indeplineste conditiile de pensionare ... (vezi toată discuția)