avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul vrea sã o oblige pe mama sã iasã la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul vrea sã o oblige pe mama sã iasã la pensie

Vreau si eu sa intreb ceva. E obligatoriu sa iesi la pensie daca indeplinesti condititiile de vechime, varsta, cotizatie completa, etc si ai si grupa sau e optional? Spre exemplu mama e nascuta in '58, lucreaza din '78 si primit decizie ca trebuie sa iasa la pensie in ianuarie la anul. Mi.a spus cineva ca nu e obligatoriu, e facultativ. Daca vrea poate sa aleaga sa continue si sa renunte la beneficiul grupei, e posibil?
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
vlad229, utilizator
Cel mai recent răspuns: vlad229 , utilizator 11:20, 16 Ianuarie 2013
vlad229

[b Norme de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010:
Art. 39. -
(1) Reducerea varstelor standard de pensionare pentru persoanele care au desfasurat activitati incadrate prin lege in conditii deosebite de munca se face corespunzator timpului efectiv lucrat in aceste conditii, din varstele standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 la lege, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 55 alin. (1) lit. a) din lege.
(2) Se asimileaza stagiilor realizate in conditii deosebite de munca si vechimea in munca realizata in grupa I sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cu exceptia celor incadrate in conditii speciale.
b) conform tabelului nr. 2, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in alte conditii de munca prevazute la art. 29 alin. (2) si in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1);

....

@ gabriela pintea
Da,am fost superficial si n.am inteles exact ce ati spus de prima data,n-am gandit.o cum trebuie.

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare dorita de angajator mars57 mars57 Buna ziua, Va rog lamuriri privind aspectele prezentate mai jos: 1. Daca am 34 ani lucrati efectiv,din care 15 in grupa I inainte de 2001, la care ... (vezi toată discuția)
Pensionare ContSters147006 ContSters147006 Daca un angajat se pensioneaza pentru limita de virsta beneficiind si de grupa a II a de munca CIM se desface cu data depunerii dosarului sau trebuie asteptata ... (vezi toată discuția)
Pensie sexu sexu am depus dosarul de pensionare,dureaza cateva luni pina vine hotarirea,in acest timp pot fi dat afara de la serviciu ? pot sa-mi scot concediu medical in ... (vezi toată discuția)