avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul vrea sã o oblige pe mama sã iasã la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul vrea sã o oblige pe mama sã iasã la pensie

Vreau si eu sa intreb ceva. E obligatoriu sa iesi la pensie daca indeplinesti condititiile de vechime, varsta, cotizatie completa, etc si ai si grupa sau e optional? Spre exemplu mama e nascuta in '58, lucreaza din '78 si primit decizie ca trebuie sa iasa la pensie in ianuarie la anul. Mi.a spus cineva ca nu e obligatoriu, e facultativ. Daca vrea poate sa aleaga sa continue si sa renunte la beneficiul grupei, e posibil?
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
vlad229, utilizator
Cel mai recent răspuns: vlad229 , utilizator 11:20, 16 Ianuarie 2013
Da, poate renunta la beneficiul grupei. Codul Muncii nu prevede incetarea de drept a CIM la data indeplinirii varstei standard reduse de pensionare. Si nu exista nici prevedere legala care sa o oblige pe mama dvs. sa depuna cerere de pensionare, prin urmare nu exista nici decizie de pensie, nici data de comunicare a deciziei de pensionare.
sigur ca se poate; conform Codului muncii, contractul de munca inceteaza de drept la data implinirii varstei si stagiului complet de cotizare; Daca mama dv are grupa, si vrea sa se pensioneze cu 5 ani mai devreme - asta in cazul in care are 22 ani de grupa 2, este un drept al ei, angajatorul neputand face nimic in aces sens, pentru ca dosarul de pensie se inainteaza de titular sau de o persoana mandatata in acest sens. Daca angajatorul a emis decizie de incetare CIM, contestati-o, el poate constata o incetare de cim in cazul pensionarii pe limita de varsta pura, adica fara grupa
Eu nu as vedea asa problema cu renuntarea la un drept .. exista sanctiunea nulitatii absolute referitor la renuntarea la dreptul respectiv.
Am inteles. Va multumesc frumos. Daca sunteti amabil,as dori sa va mai intreb ceva. Imi puteti indica un act normativ din care sa reiasa anii care se scad din varsta de pensionare pe baza grupei a doua? Ca exemplu mama e nascuta in octombrie '58 si lucreaza de la 1 martie '78,cand a fost incadrata direct in grupa a doua. Din cate stie ea,asa,din auzite,grupa a doua a existat pana in 2001,apoi s-a modificat legea,in sensul ca se considera mai putine luni la un an si apoi grupa a doua a disparut complet. Dar nu stiu exact in ce lege,in ce ordonanta sa caut sa vad exact ce si cum. Ea de asemenea stie,tot din auzite,ca are 7 ani considerati ca lucrati,maximul pt grupa a doua,deci ea acum in ianuarie facand 54 de ani si 3 luni,plus cei 7 ani,ar insemna exact 61 de ani si 3 luni,varsta standard de pensionare din lege pt femeile nascute in octombrie '58 cu stagiu complet de cotizare. Ideea e ca a auzit,ca legea s-a schimbat si acum pt grupa a doua se dau maxim 6 ani nu 7 si ii e frica sa nu fie scoasa la pensie mai devreme. Ma puteti ajuta cu vreo informatie in acest sens. Daca exprimarea mea a fost putin neclara puteti interveni cu intrebari pt lamuriri.
@ vlad229

V-am dat răspunsurile tehnice de mai sus pentru că la profilul dvs. scrie "consilier juridic" şi, ca persoană ce teoretic are aceeaşi pregătire cu mine, m-am gândit că vă este uşor să distingeţi între drepturi şi obligaţii şi că ştiţi din facultate ce presupune renunţarea la un drept. Îmi dau seama, însă, că nu m-am făcut înţeleasă.

A renunţa la beneficiul grupei de muncă înseamnă, în contextul acestei discuţii, a renunţa la dreptul de a beneficia de pensie pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard reduse de pensionare.

Dreptul de a beneficia de pensie este - ca si dreptul la muncă, că tot suntem în forumul Dreptul muncii - un drept constituţional la care nu se poate renunţa. Sigur că, într-un alt context şi care nu are legătură cu prezenta discuţie, o persoană poate să-şi retragă cererea prin care solicită o categorie de pensie sau poate să solicite anularea deciziei de pensie, dar asta nu echivalează cu renunţarea la însuşi dreptul în discuţie.

Discutând în termeni uzuali, tot ce poate face mama dvs. este să nu solicite pensie pentru limită de vârstă acum, dar asta nu înseamnă că renunţă la acest drept sau la "beneficiul grupei", aşa cum spuneţi. Din punct de vedere legal nu are cum să renunţe. Pur şi simplu nu solicită acordarea pensiei, deşi are dreptul să o solicite. Pentru angajatorul ei însă, faptul că nu solicită pensie este un aspect lipsit de relevanţă. El ştie că mama dvs. are dreptul să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă chiar dacă nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 56, alin. (1), lit. c), teza I Codul muncii (încetarea de drept a cim la data îndeplinirii condiţiilor).
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensionare dorita de angajator mars57 mars57 Buna ziua, Va rog lamuriri privind aspectele prezentate mai jos: 1. Daca am 34 ani lucrati efectiv,din care 15 in grupa I inainte de 2001, la care ... (vezi toată discuția)
Pensionare ContSters147006 ContSters147006 Daca un angajat se pensioneaza pentru limita de virsta beneficiind si de grupa a II a de munca CIM se desface cu data depunerii dosarului sau trebuie asteptata ... (vezi toată discuția)
Pensie sexu sexu am depus dosarul de pensionare,dureaza cateva luni pina vine hotarirea,in acest timp pot fi dat afara de la serviciu ? pot sa-mi scot concediu medical in ... (vezi toată discuția)