Situatia sta in felul urmator: tata a murit , iar mama pentru a face fata la cheltuielile cu inmormantarea si pentru a supravietui cu cheltuielile din casa pentru a creste 2 copii a facut un imprumut la banca.
Acum eu nu mai locuiesc acasa cu mama. Creditul a ramas insa valabil si mai dureaza 8 ani pana cand va fi platit complet.
Am citit contractul si ce acte mai erau cu acest imprumut de nevoi personale si nu am gasit nici o mentiune legata de apartamentul in care sta mama , care este singurul bun de valoare pe care il avem.
Ce se intampla in caz ca mama pateste ceva si doamne-fereste nu mai poate platii imprumutul sau in cel mai rau caz moare? Presupun ca se va scoate la licitatie apartamentul , in cazul in care eu personal nu pot platii rata lunara.
Se poate face ceva in aceasta privinta, adica in caz ca mama ar muri eu , sa nu se ia nici o actiune asupra apartamentului.
In prezent este pe numele mamei si al tatalui decedat. Daca o sa trec apartamentul pe numele meu o sa fie in regula dupa aceea? Adica il mai poate banca scoate la licitatie in conditiile in care este pe numele meu?
Daca succesiunea reprezinta o solutie atunci imi puteti indica un post de pe site cu pasii care trebuie urmati precum si aproximare a costurilor acestei proceduri legale.
Stiu care par intrebari stupide din partea mea si ca par nemilos. Rostul acestor intrebari este ca desi mama s-a inscris pentru o asigurare de viata in momentul imprumutului , ea totusi a ascuns consultantilor o boala pe care o are si era trecuta pe lista din contractul de asigurare. In caz de deces boala ar iesii la iveala si atunci asigurarea de viata nu ar mai avea nici o valoare.
din cate stiu eu bunurile defunctului, in lipsa testamentului, revin sotului supravietuitor si urmasilor directi, daca nu mai exista ascendenti. deci pintr-o lamurire a situatiei succesiunii s-ar putea stabili cotele parti din apartament care revin fiecaruia, am inteles ca sunteti doi copii, deci ati primi parti egale. daca nu exista ipoteca asupra apartamentului la banca, cred ca mama dumneavoastra ar putea face un act de donatie a partii ei catre cei doi copii sau sa renunte la partea ei in favoarea copiilor.
nu doresc sa vorbesc prostii, dar cel mai bine ar fi consultarea unui avocat si lamurirea situatiei succesiunii. daca nu aveti situatia materiala necesara, exista cateva conditii pentru a putea cere un avocat din oficiu
urmariti si alte topicuri de pe forum, de ex: Drept civil - mosteniri, drept de proprietate, etc. sau legate de recuperarea datoriilor de catre banci, poate veti gasi unele lamuriri
succes
Sunteţi moştenitor, alături de mama dumneavoastră. Dezbateţi succesiunea şi încheiaţi un act de partaj prin care imobilul vă este atribuit în întregime contra unei sulte.
Chiar şi fără partaj, banca nu poate executa mai mult decît are mama dumneavoastră în proprietate, adică 5/8 din imobil.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Imprumut bancar
corinalovely
Buna Ziua
Fratele meu a facut un imprumut bancar pt a-si cumpara un apartament acum un an. In prezent e in imposibilitatea achitarii ratelor bancare...ceea ce ... (vezi toată discuția)