avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Ce pot face dacã instanþa nu procedeazã la alegerea ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Ce pot face dacã instanþa nu procedeazã la alegerea expertului prin tragere la sorþi?

Buna ziua!
O sa intru direct in subiect si am sa incerc sa fiu cat mai scurt si clar. Imi este atacat titlul de proprietate pe un teren intravilan. Dosarul este la rejudecare. Expertul ce era desemnat nu a indeplinit toate obiectivele (singurul al meu) si am facut cerere de schimbare. De asemenea, expertul a cerut sa fie schimbat.

Instanta insa a desemnat fara tragere la sorti un nou expert cu care nu sunt de acord sa fie expert in dosar. Tot el a mai facut o expertiza petentului intr-un alt dosar in care a castigat.
Desi am incercat sa spun ca nu sunt de acord cu noul expert, judecatoarea nu m-a lasat sa vobesc.

Inca nu au trecut 5 zile de la ultima infatisare. Exista vreo forma legala ca determin instanta sa procedeze la alegerea expertului prin tragere la sorti? Sau vreo parghie legala prin care acest expert desemnat de instanta fara tragere la sorti sa fie inlaturat?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: NeamuM , utilizator 09:17, 1 Decembrie 2012
motivele de recuzare ale expertilor sunt enumerate limitativ la art 27 C.proc.civ. Daca va incadrati in unul din motivele de acolo, puteti face cerere de recuzare in maxim 5 zile de la data numirii sale.
Pai nu ar fi motive de recuzare a expertului din cate inteleg eu. Nu am ales prea inspirat numele subiectului. Ma intereseaza de fapt, asa cum am scris, o masura legala ca sa obtin o tragere la sorti a expertului si nu sa aleaga instanta pe cine vrea, cum ar fi un expert dintr-un fost dosar al petentului.
Inca nu au trecut 5 zile de la data la care instanta a desemnat expertul. M-am opus, oarecum, asa cum am zis nu am fost lasat sa vorbesc. Ce mai pot face acum? Pentru mine tragerea la sorti e importanta. Si cred ca asa e corect.
Probabil ca nu s-a tras la sorti pt ca exista o singura varianta ... caz in care nu prea aveti ce face
Exista o lista de 20 de experti din care de obicei se trage la sorti. Cred ca este prea multa ... raspundere sa zic din partea judecatoarei sa-si asume rolul de a desemna fara tragere la sorti, desi eu am dreptul (cred, va rog sa ma contraziceti daca nu am dreptate) la desemnarea expertului prin tragere la sorti.
Daca nu era vorba cazul unei singure variante, ce as putea face?
Va multumesc pentru atentia dumneavoastra!
Puteti cere recuzarea expertului numai daca aveti motive solide. Faptul ca respectivul expert a intocmit un raport intr-o alta cauza si oponentul dvs. in actualul dosar a castigat in acel dosar, nu poate fi un motiv intemeiat care sa fie avut in vedere de catre instanta, pentru ca expertul sa fie inlocuit.
Cred ca va grabiti. Asteptati sa se depuna raportul, faceti obiectiuni la raport daca aveti documente care sa contrazica concluziile raportului.
Puteti solicita o noua expertiza si puteti desemna un expert parte, pe care il platiti dvs. separat, in baza unui contract de prestari servicii.
Este bine si corect ca solicitarile dvs. adresate instantei de judecata sa fie facute in scris.

Alte discuții în legătură

Recuzare expert recomandat de parte ghiocelioana ghiocelioana Expertul parte poate fi recuzat pentru aceleaşi motive precum judecătorul. Faptul că un expert a efectuat o expertiză contabila judiciară într-un ... (vezi toată discuția)
Cerere de recuzare expert gygycuta2 gygycuta2 as vrea sa stiu daca e de ajuns sa pui temeiul de drept art 204cpc atunci cand faci o cerere de recuzare expert. de obicei aceste cereri se admit sau se ... (vezi toată discuția)