avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Ce pot face dacã instanþa nu procedeazã la alegerea ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Ce pot face dacã instanþa nu procedeazã la alegerea expertului prin tragere la sorþi?

Buna ziua!
O sa intru direct in subiect si am sa incerc sa fiu cat mai scurt si clar. Imi este atacat titlul de proprietate pe un teren intravilan. Dosarul este la rejudecare. Expertul ce era desemnat nu a indeplinit toate obiectivele (singurul al meu) si am facut cerere de schimbare. De asemenea, expertul a cerut sa fie schimbat.

Instanta insa a desemnat fara tragere la sorti un nou expert cu care nu sunt de acord sa fie expert in dosar. Tot el a mai facut o expertiza petentului intr-un alt dosar in care a castigat.
Desi am incercat sa spun ca nu sunt de acord cu noul expert, judecatoarea nu m-a lasat sa vobesc.

Inca nu au trecut 5 zile de la ultima infatisare. Exista vreo forma legala ca determin instanta sa procedeze la alegerea expertului prin tragere la sorti? Sau vreo parghie legala prin care acest expert desemnat de instanta fara tragere la sorti sa fie inlaturat?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: NeamuM , utilizator 09:17, 1 Decembrie 2012
gigipopa a scris:
In Cpc la art. 202 se mentioneaza: "Expertii vor fi numiti de catre instanta, daca partile nu se invoiesc asupra numirii lor. ...."
......
Personal nu am identificat un art. de lege care sa mentioneze obligativitatea tragerii la sorti de catre judecator a expertului, din lista existenta pesite-ulMJ.

Alineatul 1 al art. 202 Cod procedură civilă a avut acest conţinut până acum doisprezece ani, cand Codul de procedură civilă a fost modificat prin OUG nr. 138/2000. Astăzi, 1 decembrie 2012, art. 202 are următorul conţinut:
Art. 202
(1)Dacă părţile nu se învoiesc asupra numirii experţilor, ei se vor numi de către instanţă, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, de pe lista întocmită şi comunicată de către biroul local de expertiză, cuprinzând persoanele înscrise în evidenţa celor autorizate, potrivit legii, să efectueze expertize judiciare.
(2)Încheierea de numire va stabili şi plata experţilor.

NeamuM a scris:
Revin pentru ca am gasit pe internet art 202 cpp in doua forme....

:) Nu am cum să vă dau Codul meu de procedură civilă, însă accesaţi link-ul de mai jos. Este cea mai actualizată formă a Codului pe care o puteţi găsi pe internet.
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru atentia dumneavoastra! Recunosc ca sunt bulversat oarecum de ce am aflat. Lunea trecuta a fost termenul in care nu s-a procedat la tragere la sorti. Au trecut 5 zile de atunci. Mai pot face ceva?

E motiv de casare, am inteles. Dar asta se face dupa ce instanta a dat o hotarare, nu?
Acum ce pot face? E un viciu de procedura?
Judecatorul care a gresit nu poate fi determinat in vreun fel acum sa procedeze la tragerea la sorti? Eu am vrut sa spun ca nu sunt de acord cu expertul si ca vreau tragere la sorti dar judecatorul nu m-a lasat sa vorbesc. Si nu am insistat ca am mai fost dat afara o data.

Sunt cam multe intrebari, e drept. Dar cea mai importanta in acest moment pot cere instantei sa traga la sorti, mai pot obtine tragere la sorti?.
Dvs. cum ati proceda?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2012
NeamuM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuzare expert recomandat de parte ghiocelioana ghiocelioana Expertul parte poate fi recuzat pentru aceleaşi motive precum judecătorul. Faptul că un expert a efectuat o expertiză contabila judiciară într-un ... (vezi toată discuția)
Cerere de recuzare expert gygycuta2 gygycuta2 as vrea sa stiu daca e de ajuns sa pui temeiul de drept art 204cpc atunci cand faci o cerere de recuzare expert. de obicei aceste cereri se admit sau se ... (vezi toată discuția)