avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... recuzare expert recomandat de parte
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

recuzare expert recomandat de parte

Expertul parte poate fi recuzat pentru aceleaşi motive precum judecătorul.
Faptul că un expert a efectuat o expertiză contabila judiciară într-un dosar în care a fost desemnat de instanţă,raportul de expertiză fiind omologat de intastanţa de fond şi menţinut de instanţa de control ,prin respingerea recursului formulat de partea părâtă recurentă,poate constitui motiv de recuzare a acestui expert într-un alt dosar în care a fost recomandat ca expert parte în contradictoriu cu aceeaşi societate pârâtă de către altă persoană (alt coleg salariat),care cere despăgubiri salariale cuvenite şi datorate pentu neaplicarea aceleiaşi hotărâri de guvern?
Este "admisibilă"recuzarea ,societatea pârâtă invocând faptul că "expertul şi-a
spus părerea cu privire la cauza ce se judecă"(art.27,pct.7-cod proc. civ.)?
A se invoca "aceeaşi cauză", nu este vorba de acelaşi dosar şi de aceleaşi părţi?
Acest expert nu mai are voie să fie recomandat de nici unul din salariaţii păgu - biţi în acelaşi mod de angajatorul lor şi nici instanţa să-l numească ,excluzându-l din oficiu de pe lista expertilor contabili ,devenit,astfel,"persoana non grata"în orice cauză de felul acesta, pe considerentul că a constatat o neaplicare a legii şi a calculat cuantumul despăgubirilor datorate de angajatorul pârât?!


Cu toate mulţumirile cuvenite!

Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 20:34, 2 Decembrie 2012
Inteleg ca este vorba de dosare diferite, probabil si de instante diferite.
Expertul parte este cerut de catre una din partile in dosar (in cazul dvs. un reclamant), care il plateste separat, de expertul desemnat, in baza unui contract de prestari servicii. Partea adversa (in cazul dvs. o societate), poate sa nu fie de acord cu expertul parte, in conditiile in care are motive serioase, pe care le prezinta instantei. Instanta de judecata este cea care hotareste daca este sau nu de acord cu nominalizarea expertului parte, cerut de catre reclamant, daca este sau nu de acord cu recuzarea ca expert parte, in al doilea dosar, recuzare ceruta de catre firma parata (aceeasi in ambele dosare).
Fiind dosare diferite, instante diferite, documente anexate la dosar diferite, reclamanti diferiti, nu este obligatoriu ca instanta sa fie de acord cu faptul invocat de parat ca expertul şi-a spus părerea cu privire la cauza ce se judecă (art.27,pct.7-cod proc. civ.).
Respectivul expert din primul dosar, nu are de ce sa fie exclus din start de pe lista expertilor contabili, pentru al doilea dosar, el poate fi desemnat de catre instanta de judecata din alt dosar decat cel mentionat initial (daca este desemnat in urma tragerii la sort), chiar sa efectueze expertiza tehnica judiciara intr-un nou dosar, in care reclamantul este altul, desi paratul este acelasi in ambele dosare.

Domnule "gigipopa", sunteti intr-o grava eroare.
Asa cum ati declarat si dvs. expertul consilier (parte) presteaza o munca pe baza unui contract. Acest contract reprezinta acordul de vointa al partilor. Acest contract nu poate fi anulat de catre o terta persoana.
Atat expertul cat si avocatul practica profesii libere. Prin similitudine,dupa opinia domnului "gigipopa" una dintre partile dintr-un proces poate cere inlocuirea avocatului celeilalte parti. Este absurd.
Prin urmare, expertul consilier (parte) nu poate fi recuzat.
cioan a scris:

"Domnule "gigipopa", sunteti intr-o grava eroare.
Asa cum ati declarat si dvs. expertul consilier (parte) presteaza o munca pe baza unui contract. Acest contract reprezinta acordul de vointa al partilor. Acest contract nu poate fi anulat de catre o terta persoana.
Atat expertul cat si avocatul practica profesii libere. Prin similitudine,dupa opinia domnului "gigipopa" una dintre partile dintr-un proces poate cere inlocuirea avocatului celeilalte parti. Este absurd.
Prin urmare, expertul consilier (parte) nu poate fi recuzat."

Ca si dvs. nici mie nu imi plac polemicile, motiv pentru care va sugerez sa purtam discutii prin mesaj privat daca avem ceva a ne reprosa, atunci cand raspunsurile noastre par diferite sau avem parerea ca nu corespund.
Se pot face interpretari, in special atunci cand "analizam" doar o parte din mesajul intreg sau extragem o fraza din context. Din pacate, nu este prima data cand "analizati" partial mesajele mele.
Referitor la recuzare, nu am sustinut in mesajul meu ca expertul parte poate fi recuzat, doar faptul ca instanta este cea care se pronunta.
Am fost in aceeasi situatie asemantaore cu cea prezentata de catre utilizator ghiocelioana. Fiind solicitat ca expert titular de catre un reclamant in contradictoriu cu o firma, juristul firmei a cerut neacceptarea mea ca expert, invocand art.27 pct.7 din Cpc, anume faptul ca m-am pronuntat deja in alt dosar, avand acelasi subiect, in care mai multi reclamanti din cadrul aceleiasi firme, in contradictoriu cu firma au castigat procesul, motiv pentru care a solicitat recuzarea mea din dosarul respectiv. Instanta de judecata m-a nominalizat totusi ca expert titular.
Daca doriti amanunte, cu date precise (nr. de dosar, instanta de judecata, etc.) vi le pot comunica doar prin mesaj privat, la solicitarea dvs. expresa (fiind expert judiciar, cred ca stiti de ce).
Cat despre modul de recuzare al avocatilor nu am mentionat nic o parere, nici nu am dat a se intelege ca ar putea fi vorba de o similitudine, nefiind avocat.


Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2012
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Domnule "gigipopa", titulatura de "expert titular" nu am intalnit-o pana acum. Probabil este vorba de expertul desemnat de instanta de judecata. Intr-adevar, acesta poate fi recuzat. Insa utilizatorul "ghiocelioana" se refera la expertul consilier (parte) care este desemnat de respectiva parte. Acesta nu poate fi recuzat. Dvs. in cel de al doilea interventie ati intors-o ca la Ploiesti, ceea ce pune intr-o totala deruta utilizatorul care a solicitat raspuns la o problema clar definita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de recuzare a expertului consilier medina medina Este admisibilă cererea de recuzare a expertului consilier pe motiv că şi-a spus părerea cu privire la obiectul cauzei, într-un alt dosar în care a avut ... (vezi toată discuția)
Neclaritate privitor la desemnarea expertului consilier Mircea Razvan Mircea Razvan Sunt de multa vreme intr-un proces de revendicare imobiliara. Ultima decizie a instantei a fost de completare a expertizei topo cu constructiile edificate de ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila niculinapopa niculinapopa Buna seara, Am primit raportul de expertiza contabila,privind diferentele salariale ,pe ultimii 3 ani,si as dori sa formulez obiectiuni.Va rog sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)