avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicare mostenire bunici
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicare mostenire bunici

Buna ziua,

Va supun atentiei problema mea, poate gasesc o cale juridica de rezolvare.
In urma decesului bunicilor mei nu s-a facut succesiune. Bunicii mei au avut 7 copii, unul dintre ei fiind mama mea.Bunicul a decedat in anul 1975 iar bunica in anul 2005.Mama mea , din pacate, a decedat la inceputul acestui an. Am luat legatura cu unchii mei sa facem ceva in legatura cu mostenirea ramasa de la bunicii mei, dar ei nu sunt dispusi sa intreprinda ceva in acest sens pe motiv ca nu merita sa cheltuiasca bani ca oricum nu are valoare terenul . Este adevarat ca sunt niste terenuri imprastiate pe niste dealuri( in jur de 5 hectare ) si ca nu au valoare materiala .Dar pentru terenurile acelea bunicul meu a fost in razboi de unde a venit fara un picior.Eu nu vreu sa las acele terenuri sa se piarda.Daca nu facem acum nimic, cand inca mai sunt batrani in sat care sa ma ajute sa identific terenurile, nu o sa mai pot face ceva. Stiu ca pot sa incep eu demersurile pentru intrarea in posesie, dar asta implica timp si cheltuieli materiale care probabil sunt destul de mari.Dupa finalizarea actelor, vom avea toti aceleasi drepturi asupra mostenirii si mai mult ca sigur nu voi recupera nimic din cheltuieli.
Si acum intrebarea :
- ce posibilitate legala este ca eu sa intru in posesia intregii mostenirii si apoi ceilalti mostenitori sa-si revendice in instanta dreptul pentru partea lor, asa fiind eu sigura ca imi recuperez cheltuielile facute. Sau nici asa nu este sigur ca imi recuperez cheltuielile?Mentionez ca de la moartea bunicului meu, impozitul a fost achitat de mama mea, dar din pacate pe chitantele de la primarie este trecut numele bunicii, deci cred ca iese din calcul acceptarea tacita a mostenirii.Pot obtine , probabil, o declaratie de la casierul primariei care sa confirme ca impozitul a fost achitat de catre mama mea, dar nu stiu daca are vre-o relevanta.
Cel mai recent răspuns: ancaduma , utilizator 16:33, 4 Decembrie 2012
puteti proba prin martori faptul ca mama a stapanit terenul - deci ca a acceptat mostenirea. De asemenea, puteti solicita sa se constate ca unchii nu au acceptat mostenirea, astfel ramaneti Dvs (mai precis mostenitorii mamei) singura mostenitoare.
Multumesc petru interes!Puteti fi mai explicit?Cui trebuie sa ma adresez? Unui avocat sau unui notar? Si cum solicit constatarea ca unchii nu au acceptat succesiunea?
Probabil ca trebuie sa va adresati instantei de judecata, nu notarului.
Daca unchii nu au dat declaratie de acceptare a succesiunii in termenul legal (deci nu exista inregistrat un astfel de document) si nici nu au intreprins vreo actiune care vizeaza bunurile din masa succcesorala, se considera ca sunt straini de succesiune. In instanta va trebui sa finalizati problema...
Actiune in instanta la cerrerea dvs pentru iesire din indiviziune. Luati legatura cu un avocat.
Se va intocmi un raport de expertiza cu propuneri de lotizare. In una din propunerile de lotizare, poate sa faca parte tot terenul din titlul de proprietate, propus in lotul dvs. si in aceste conditii veti da sulta celorlalti mostenitori. O alta varianta ar fi ca toti mostenitorii sa primeasca in natura, iar instanta va stabili cheltuielile de judecata pentru fiecare parte.......daca mostenitorii, unul din mostenitori nu doreste intocmirea unui partaj voluntar la notariat singura cale de iesire din indiviziune ramane calea instantei....

Alte discuții în legătură

Succesiune si iesire din indiviziune Arhanghelfirst Arhanghelfirst Succesiune si iesire din indiviziune Mama mea este decedată. Am un unchi, fratele mamei mele, care este în viață. Am făcut dosar de succesiune la ... (vezi toată discuția)
Are drept de a intra pe un teren? iulianduma34 iulianduma34 Pe scut,tata este unicul mostenitor dupa bunicul lui din partea mamei lui,bunicul avea doua fete,care impreuna cu sotia bunicului au renuntat la succesiune,in ... (vezi toată discuția)
Scoatere din indiviziune simultan cu dezbaterea mostenirii DARIAE DARIAE Buna seara! Bunicii mei au auvut trei copii. Dupa decesul bunicului meu cand am facut dezbaterea mostenirii, unul dintre copii si bunica mea au renuntat la ... (vezi toată discuția)