avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitarea judecatoreasca cu privire la o pedeapsa ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitarea judecatoreasca cu privire la o pedeapsa aplicata acum 10 ani- procedura

Buna ziua,
Doresc sa stiu cum este posibil stergerea cazierului unei persoane,
respectiv acum 10 ani a ispasit o pedeapsa si acum a fost la politie sa isi scoata un cazier pentru angajare si tot apare ca fiind cu probleme,

Va trebui sa fac o cerere sa las undeva pentru a nu mai aparea pe cazier?
Trebuie sa formulati cerere de reabilitare la judecatorie.
buna seara,
va multumesc pentru raspuns,
dar aceasta cerere de reabilitare unde pot sa o fac? va trebui sa iau legatura cu un avocat sau pot sa ma prezint si personal la judecatorie si sa formulez un fel de cerere, exista un tipizat special?
Multumesc anticipat pentru raspunsul oferit.
CAPITOLUL III
PROCEDURA REABILITÃRII JUDECÃTOREªTI

ART. 494
Instanţa competentă
Competentă să se pronunţe asupra reabilitării judecătoreşti este fie instanţa care a judecat în primă instanţă cauza în care s-a pronunţat condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fie instanţa corespunzătoare în a cărei circumscripţie domiciliază condamnatul.
ART. 495
Cererea de reabilitare
Cererea de reabilitare judecătorească se face de condamnat, iar după moartea acestuia, de soţ sau de rudele apropiate. Soţul sau rudele apropiate pot continua procedura de reabilitare pornită anterior decesului.
În cerere trebuie să se menţioneze:
a) adresa condamnatului, iar când cererea este făcută de altă persoană, adresa acesteia;
b) condamnarea pentru care se cere reabilitarea şi fapta pentru care a fost pronunţată acea condamnare;
c) localităţile unde condamnatul a locuit şi locurile de muncă pe tot intervalul de timp de la executarea pedepsei şi până la introducerea cererii, iar în cazul când executarea pedepsei a fost prescrisă, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la introducerea cererii;
d) temeiurile cererii;
e) indicaţii utile pentru identificarea dosarului şi orice alte date pentru soluţionarea cererii.
La cerere se anexează actele din care reiese că sunt îndeplinite condiţiile reabilitării.
ART. 496
Măsuri premergătoare
Preşedintele instanţei, fixând termenul pentru soluţionarea cererii de reabilitare, dispune citarea petiţionarului şi a persoanelor a căror ascultare o consideră că ar fi necesară, ia măsuri pentru aducerea dosarului în care se găseşte hotărârea de condamnare şi cere o copie de pe fişa cu antecedente penale ale condamnatului.
ART. 497
Respingerea cererii pentru lipsa condiţiilor de formă
Cererea de reabilitare se respinge pentru neîndeplinirea condiţiilor de formă în următoarele cazuri:
a) când a fost introdusă înainte de termenul legal;
b) când lipseşte menţiunea prevăzută în art. 495 alin. 2 lit. a) şi petiţionarul nu s-a prezentat la termenul de înfăţişare;
c) când lipseşte vreuna din menţiunile prevăzute în art. 495 alin. 2 lit. b) - e) şi petiţionarul nu a completat cererea la prima înfăţişare şi nici la termenul ce i s-a acordat în vederea completării.
În cazul prevăzut la lit. a), cererea poate fi repetată după împlinirea termenului legal, iar în cazurile prevăzute la lit. b) şi c), oricând.
ART. 498
Soluţionarea cererii
La termenul fixat instanţa ascultă persoanele citate, concluziile procurorului şi verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege pentru admiterea reabilitării. Când din materialul aflat la dosar nu rezultă date suficiente cu privire la îndeplinirea condiţiilor de reabilitare, instanţa dispune completarea materialului de către persoana interesată, iar dacă consideră necesar, cere de la organele competente relaţii cu privire la comportarea celui condamnat.

Este indicat sa va angajati un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazier judiciar s_mari s_mari cum se poate radia din cazier mentiunea efectuarii unei pedepse cu inchisoarea de 2 ani si 8 luni pt infractiunea de vatamare corporala. Se face radierea dupa ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea silvano_pirvulescu silvano_pirvulescu Buna ziua am si eu o intrebare pentru dvs am suferit o condamnare de 7 ani pentru infractiunea de talharie,in anul 1993.am ispasit condamnarea si in anul ... (vezi toată discuția)
Stergere din cazierul judiciar Florentina_A Florentina_A Daca cineva are in cazier \"condamnat 2 ani inchisoare cu 64-71 cp, pentru art. 208-209 lit i cp, lit c cp, 76 lit c cp, 83 cp\" si au trecut suficienti ... (vezi toată discuția)