avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Am o salariata care este in CM din 05.07.2011 pina la 31.12.2012(cod diagnostic 14= cancer). In 2011 a uzat doar 4 zile CO si au ramas 24 zile CO neuzate pt.2011. In 2012 a fost in CM tot anul . In CCM unitatii noastre se spune ca daca un salariat a fost in CM ultima parte a unui an (2011) zilele de CO neuzate trebuie acordate in anul urmator . Tot in CCM se spune ca in cazul in care un salariat este in CM pe o perioada ce NU cuprinde intregul an calendaristic , durata CO nu este afectata . In CCM se mai spune ca CO se acorta pt.timpul efectiv lucrat . As vrea sa va intreb : aceasta salariata poate uza in 2013 , cind i se termina CM , zilele de CO neuzat din 2011 ? Are dreptul la CO pt. 2012 ? Daca salariata revine la servici in 20.12.2012 , are dreptul la CO pt.2012 , adica 28 zile ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:50, 3 Decembrie 2012
Concediul de odihna se acorda pentru timpul efectiv lucrat, nu pentru cel stat in medical.
Cu alte cuvinte in 2011 pentru 6 luni complete lucrate avea dreptul la aproximativ 11 zile de concediu de odihna in cazul in care in contractul colectiv este trecut 21 zile pe an. In 2012 nu are dreptul la concediu de odihna deoarece este in medical tot anul.
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2012
Simion Eugenia, Contabil
Dar ce facem cu noile reglementari europene, care sunt mai tari decat art.145 din Codul muncii?

www.avocatnet.ro/content/art...

Angajatul are drepul la concediul de odihna integral, pe toti anii, la revenirea din medical, fie efectuat in natura (indiferent de anul in care revine), fie compensat in bani la incetarea contractului de munca.
Trebuie actionat in instanta angajatorul daca nu accepta de bunavoie sa respecte acele prevederi europene .... bineinteles ca va spune ca nu sunt obligatorii , insa va putea fi trimis la Constitutia Romaniei. ... astfel:
Art.148 alin.(2) din Constitutia Romaniei: Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Dar Directiva zice ca are dreptul la cel putin 4 saptamani CO. Restul zilelor de CO nu poat fi diminuate prin CM?
Codul MUncii nu incalca Directiva cu privire la durata minima a CO .. minim 20 de zile lucratoare (echivalent a 28 de zile calendaristice = 4 saptamani)... asa cum s-a mai spus pe acest Forum , concediul medical nu mai afecteaza durata concediului de odihna ... pentru a fi aplicabila Hotararea si directiva , va trebui actionat in judecata pe angajator ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna folostina folostina Salutare , numele meu este Alexandru Folostina , am si eu o intrebare, sunt in concediu medical de un an si jumatate fiind bolnav de cancer , concediu medical ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in cazul in care jumatate de an salariata a fost in concediu medical iolanda15 iolanda15 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: salariata unui institutii bugetare angajata cu contr. individual de munca are concediu medical din ... (vezi toată discuția)