avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Casatorie cu un cetatean Non UE
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Casatorie cu un cetatean Non UE

Buna ziua,

Incerc sa gasesc ceva detalii in legatura cu "problema mea"
Urmeaza sa ma casatoresc cu o cetateanca a Republicii Belarusia; Vom Face nunta pe teritoriul USA, dar fiind locul nostru de munca comun, urmand sa aducem actele insotite de apostia pentru legalizare in Romania ( prin avocat din cate am decis pana acum pentru a evita alergatura ) aici sunt cele doua intrebari ale mele. Ce presupune legalizarea casatoriei efectuate in USA in cazul meu. Noi urmarim ca ea sa obtina drept de rezidenta in Romania; urmand ca apoi sa ne re-locam in Irlanda unde am primit eu ( cetatean roman ) oferta de munca. Stiu ca dupa casatorie si dretul de rezidenta ea poate calatori in UE insotita de mine, este adevarat ? ce dreapturi are ea de sedere in Irlanda ? drept de munca ? Va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: SPESebastian , utilizator 22:26, 2 Decembrie 2012
Prin casatoria cu dvs. si pe baza permisului de sedere i se va permite intrarea in orice stat UE . Pentru intrarea in Romania are nevoie de viza pe pasaport . Viza de scurta sedere va da sotiei dvs. dreptul sa viziteze Romania pentru o perioada limitata de timp si nu poate fi prelungita. Daca doriti ca sotia sa ramana o perioada mai mare de timp pe teritoriul Romaniei, trebuie sa obtineti o viza de lunga sedere si, ulterior, un permis de sedere pe teritoriul Romaniei. Puteti solicita si reintregirea familiei pentru sotie.Imediat dupa casatorie solicitati transcrierea certificatului in registrele de stare civila romane. Transcrierea se face fie la ambasada/consulat, fie la locul dvs. de domiciliu din Romania.
Salut, Multumesc mult pentru timpul acordat. Deci dupa casatorie poate circula in UE cu mine bazat pe ?Pasaportul ei si certificatul de casatorie, sau trebuie sa obtina cartea de identitate din Ro ? Dupa obtinerea CI de RO ea trebuie sa solicite Viza de fiecare data cand intra in romania ? huh complicata treaba, era prea frumos sa fie usor. Acum nu prea inteleg, poate circula in UE cu mine fara viza dar are nevoie de viza pentru Romania ? sau poate circula dupa ce ia viza de Romania ? Ma intereseaza sincer sa stiu ce demersuri trebuie sa pornesc ca dupa ce casatoria este transcrisa ea sa poata circula in UE cu mine depinzand de locul de munca unde sunt alocat. De aici presupun ca ea nu poate sta mai mult de 3 luni
Nu este suficient sa va casatoriti ca sa poata circula si sta fara viza in statele UE, Justitiarul711 v-a spus ca este nevoie si de permis de sedere in Romania pentru acest lucru.
Din ce ati scris cred ca l-ati obtine greu pentru ca nu munciti in Romania si nici nu aveti de gand.

Pasii pentru permisul de sedere sunt descrisi aici:
[ link extern ]
Pe scurt, intai ar trebui sa cereti pentru sotie viza de lunga sedere iar dupa ce o veti obtine sa solicitati un permis de sedere temporara - in prima faza se acorda doar pentru un an. Cititi cu atentie, gasiti toate lamuririle necesare.

La cererile pentru viza si permis trebuie atasate, printre alte acte, dovada ca aveti un spatiu unde sa locuiti si, de asemenea, ca o puteti intretine:
[ link extern ]

Tinand cont de faptul ca aveti o situatie putin mai deosebita, va sugerez sa trimiteti un mail la Oficiul Roman de Imigrari din judetul unde locuiti.
De asemenea conteaza mult ce spune legislatia irlandeza, interesati-va care sunt conditiile acolo - poate nu e nevoie sa faceti demersuri in Romania.

Nu neglijati ce vi s-a scris mai sus, inscrierea certificatului de casatorie la ambasada sau transcrierea lui in tara. Daca ati putea sa va casatoriti la unul din consulatele Romaniei din SUA ati evita o multime de formalitati care costa si timp, si bani.
Inteleg si multumesc de pareri; Dupa cateva consultatii cu un avocat aici, am fost sfatuit ca dupa va fi certificatul de casatorie tradus etc, echivalentul in romania; ea poate aplica pentru rezidenta 5 ani; cu aceasta carte de rezidenta poate calatori in UE insotita de mine; urmand ca in tara in care ma voi stabili sa cerem o viza permanenta pentru reintregirea familiei etc pentru ca ea sa paota sta perioada mai indelungata, sincer nu am reusit sa aflu cat are voie sa stea intr-o tare UE unde eu am drept de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Resedinta in romania rodica1983 rodica1983 Buna seara!am si eu o intrebare sora mea este casatorita cu un afgan si inca nu le-a iesit viza!ar vrea sa vina pentru o perioada de 3-4 luni in tara!ce acte ... (vezi toată discuția)
Acte necesare viza termen lung si reintregirea familiei,rezidenta permanenta in romania ptr dominicani dupa casatorie GeorgianaDutu GeorgianaDutu Buna seara, Sunt casatorita cu un cetatean Dominican din August 2013 si momentan locuim in Rep Dominicana unde a avut loc si cununia civila . Am dorii sa ... (vezi toată discuția)
Dobindirea cartii de identitate cetatean strain lilianagabriela lilianagabriela Sint casatorita de 1 an cu un cetatean strain( Syria) .Casatoria a avut loc in Cipru, dar am obtinut de la Ambasada Romaniei si certificatul de casatorie ... (vezi toată discuția)