Buna seara! Momentan lucrez la o firma la care sunt de 7 luni. Initial am avut contract pe o perioada determinata de 3 luni, apoi mi-a fost prelungit contractul cu alt contract determinat pe 4 luni, contract care expira pe 30.11.2012. Intrebarile mele sunt:
1. firma are posibilitatea sa prelungeasca respectivul contract cu alta perioada determinata sau e obligata sa il transforme in contract pe perioada indeterminata, dupa cele doua perioade de contract determinat?
2. am inteles ca firma la care lucrez ofera unor angajati contractul indeterminat dar, in anumite cazuri, odata cu semnarea acestuia angajatului ii este cerut sa semneze si o demisie fara data mentionata. E o metoda practicata de mai multi angajatori si e evident ca aceasta procedura nu poate fi legala si ii avantajeaza ii primul rand pe angajatori. Ceea ce voiam sa stiu este, in cazul semnarii unei astfel de demisii, in ce masura poate angajatul sa isi foloseasca drepturile de angajat cu contract pe perioada indeterminata. De exemplu, in cazul in care as ramane insarcinata si firma ar decide sa puna data pe demisie, as putea-o contesta in vriun fel? Ce ma sfatuiti? Sa semnez acest act aditional, cum il numesc ei, sau sa refuz din start?
1. Angajatorul nu este obligat sa va transforme c.i.m intr-unul cu durata nedeterminata.
2. Nu este legala aceasta practica. Puteti sesiza instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care demisia a fost provocată de angajator.
1. Da, angajatorul va poate prelungi contractul.
Art.82 alin.(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
Cea ce descrieti in continuare este un abuz, conform prevederilor Codului Muncii
Art. 12
(1) Contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata.
(2) Prin exceptie, contractul individual de munca se poate incheia si pe durata determinata, in conditiile expres prevazute de lege.
Art. 83
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.
Nu cred ca cele descrise de DVS este " o metoda practicata de mai multi angajatori", sa fie pe obrazul celor care o practica, dar vreau sa va intreb: oare merita sa mai stati la asemenea " angajatori"? sau e cazul sa va cautati un alt loc de munca, fie poate la un salariu mai mic, dar cu garantie reala ca va sunt respectate drepturile si o raspundere reciproca.