avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

Buna ziua.
Lucrez cu contract pe perioada determinata(3luni) si inceteaza in 9 dec 2012.Vreau sa plec de la aceasta firma.Mai trebuie sa stau in preaviz?Va rog raspuns.Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:55, 2 Decembrie 2012
Daca CIM inceteaza de drept la data prevazuta in contract, nu se mai da nici un preaviz.
Daca insa demisionati si plecati mai devreme, acordati acel preaviz de minim 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, sau de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
1. Perioadele de preaviz sunt prevazute si in contractul individual de munca.

2. Perioada de preaviz in cazul; demisiei este de cel mult 20 de zile lucratoare (respectiv 45 de zile lucratoare).

3. Din Codul muncii:

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
...
Asa este @tudorvaleriu, m-am grabit la tastare, perioada de preaviz nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere, nu minim cum gresit am mentionat eu initial.
Ideea era insa ca la data incetarii de drept a CIM (9 dec 2012) nu este necesar nici un preaviz.
Mesaj reeditat
@ madalina111

Data post: Vineri, 30 Noiembrie 2012, 14:35
Forum Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu si altele
Subiect contract munca

Mai am o nelamurire.Daca plec dupa aceste 3 luni credeti ca ma pot obliga sa platesc perioada de pregatire?

======

Despre ce perioada de pregatire este vorba? .... dati mai multe detalii.
1. La data cand expira termenul pana la care a fost incheiat CIM acesta inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii.

2. - Angajatorul poate prelungi durata CIM dar numai prin act aditional la CIM act ce trebuie semnat si de dvs. si asta numai daca sunteti de acord.
- Daca nu sunteti de acord atunci CIM inceteaza de drept fara nici o obligatie din partea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata perioadei de preaviz ContSters22096 ContSters22096 cum se calculeaza perioada de preaviz, pe zile libere? daca demisia este inaintata angajatorului pe 5 ale lunii, cand inceteaza contractul de munca? (vezi toată discuția)
Care este perioada preavizului in cazul demisiei? biduca biduca Buna ziua am si eu o intrebare, as dori sa plec de la locul de munca actual si as vrea sa stiu care este perioada de preaviz in cazul demisiei?Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Demisie miruna_albu miruna_albu Va rog sa ma ajutati cu un raspuns; Termenul de preaviz din CIM-ul meu este \\"maximum 45 zile lucratoare\\" (am semnat ca Gheorghe); in Codul Muncii este ... (vezi toată discuția)