avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cote de mostenire intre rude gr l
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cote de mostenire intre rude gr l

Va rog sa-mi spuneti care sunt cotele de mostenire cuvenite , cind exista sot supravietuitor si 2 copii; un testament poate modifica obligatoriu aceste cote sau nu ? multumesc
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 19:50, 30 Noiembrie 2012
In cadrul mostenirii legale, sotia supravietuitoare primeste 1/4 din masa succesorala, iar copiii (impreuna) restul de 3/4. In ce priveste testamentul...

Codul Civil
CAPITOLUL III
Testamentul

SECŢIUNEA a 5-a
Dezmoştenirea

Art. 1075
Efectele

(1) În cazul dezmoştenirii soţului supravieţuitor, moştenitorii din clasa cu care acesta vine în concurs culeg partea din moştenire rămasă după atribuirea cotei cuvenite soţului supravieţuitor ca urmare a dezmoştenirii.

(2) Dacă, în urma dezmoştenirii, pe lângă soţul supravieţuitor, vin la moştenire atât cel dezmoştenit, cât şi acela care beneficiază de dezmoştenire, acesta din urmă culege partea rămasă după atribuirea cotei soţului supravieţuitor şi a cotei celui dezmoştenit.

(3) Atunci când, în urma dezmoştenirii, un moştenitor primeşte o cotă inferioară cotei sale legale, moştenitorul cu care vine în concurs culege partea care ar fi revenit celui dezmoştenit.

(4) Dacă, în urma dezmoştenirii, o persoană este înlăturată total de la moştenire, cota ce i s-ar fi cuvenit se atribuie moştenitorilor cu care ar fi venit în concurs sau, în lipsa acestora, moştenitorilor subsecvenţi.

(5) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1)-(4) nu pot profita persoanelor incapabile de a primi legate.
concret nu inteleg ce inseamna cele de mai sus. Deci, daca sotul supravietuitor prin testament ete dezmostenit mai primeste sau nu ceva ?
Da, primeste jumatate din cota care i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este temeiul legal prin care imi pot renega tatal? eu am ... Hati97 Hati97 Care este temeiul legal prin care imi pot renega tatal? Eu am 23 de ani, iar parintii mei sunt divortati de 18 ani. Motivul principal pentru care doresc sa nu ... (vezi toată discuția)
Mostenire georginica georginica Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)