avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care este temeiul legal prin care imi pot renega ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care este temeiul legal prin care imi pot renega tatal? Eu am ...

Care este temeiul legal prin care imi pot renega tatal? Eu am 23 de ani, iar parintii mei sunt divortati de 18 ani. Motivul principal pentru care doresc sa nu mai am nici o legatura juridica/civila cu acesta este ca mi-a creat traume pe care nu le pot depasi nici acum. Mai exact, inainte de divort (pana la varsta de 5 ani) am asistat zilnic la scene de violenta fizica asupra mamei care au culminat cu o tentativa de omor, cat si privarea noastra de libertate. Dupa pronuntarea divortului si a hotararii judecatoresti de incredintare a miniorului (eu) mamei, a incercat sa ma rapeasca. A continuat prin a ne urmari si ataca pe strada. Dupa ce mama s-a recasatorit ne-am mutat domiciului si nu ne-a mai deranjat. Insa, mereu mi-a fost si inca imi este teama. Conform hotararii judecatoresti ar fi fost obligat sa plateasca pensie alimentara, pe care nu a platit-o niciodata. Mamei ii este foarte frica de el, motiv pentru care nu a sesizat organele competente.
Cel mai recent răspuns: Hati97 , utilizator 11:04, 26 Aprilie 2021
nu il puteti renega in acte, puteti sa il ignorati.
IMi pare ca nu ati depasit traumele copilariei is ca sa nu aveti probleme mai tarziu, ar trebui sa faceti terapie psihologica, e f importat sa va detasati de trecut ca sa puteti avea un viitor.
Nu există o astfel de procedura.Puteti sa il ,,,renegat 'moral rupand orice legătură si încercând să vă vedeți de viata.Legal nu există variante..
Va multumesc pentru raspuns. Am rupt de mult orice legatura, insa problema este ca, desi sunt majora, din cate mi s-a spus la notar, in unele situatii inca mai are drept de decizie asupra mea.

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Nu există o astfel de procedura.Puteti sa il ,,,renegat 'moral rupand orice legătură si încercând să vă vedeți de viata.Legal nu există variante..

din cate mi s-a spus la notar, in unele situatii inca mai are drept de decizie asupra mea.


ati inteles gresit.
Are drept de mostenire. Daca aveti ceva avere persoanala si muriti inainte sa faceti un copil, parintii va mostenesc.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

din ce am citit, dezvoltarea dvs ca adult a intampinat dificultăți, insa sa aveti in vedere ca din tot acest rau cu siguranta exista si un bine.

Din punct de vedere juridic, dacă apreciati oportun si pentru a preîntîmpina o ipotetică si nefericita posibilitate ca tatăl dvs sa va moștenească, printr-o declaratie notariala puteti opta pentru a vă desmosteni tatăl: fie in mod direct (menționând expres), fie indirect (prin numirea mamei dvs drept legatura universală).

De asemenea, puteți apela si la schimbarea administrativă a numelui in situatia in care purtați numele tatălui si vă deranjează.

Mai jos, puteți citi mai multe informatii cu privire la institutia desmostenirii

Nu ignorați necesitatea de a apela la un specialist. Vă recomand sa urmați sedinte de psiho-terapie iar ulterior, după caz, sa apelați la o consultanta avocatială. Mult suuces in buna dvs dezvoltare!

SECȚIUNEA a 5-a
Dezmoștenirea
Noțiune
Art. 1.074. -
A fost respinsă pronunțarea unei hotărâri prealabile prin Decizie 4/2019 la 19/02/2019.

(1) Dezmoștenirea este dispoziția testamentară prin care testatorul îi înlătură de la moștenire, în tot sau în parte, pe unul sau mai mulți dintre moștenitorii săi legali.
(2) Dezmoștenirea este directă atunci când testatorul dispune prin testament înlăturarea de la moștenire a unuia sau mai multor moștenitori legali și indirectă atunci când testatorul instituie unul sau mai mulți legatari.
Efectele
Art. 1.075. -
(1) În cazul dezmoștenirii soțului supraviețuitor, moștenitorii din clasa cu care acesta vine în concurs culeg partea din moștenire rămasă după atribuirea cotei cuvenite soțului supraviețuitor ca urmare a dezmoștenirii.
(2) Dacă, în urma dezmoștenirii, pe lângă soțul supraviețuitor, vin la moștenire atât cel dezmoștenit, cât și acela care beneficiază de dezmoștenire, acesta din urmă culege partea rămasă după atribuirea cotei soțului supraviețuitor și a cotei celui dezmoștenit.
(3) Atunci când, în urma dezmoștenirii, un moștenitor primește o cotă inferioară cotei sale legale, moștenitorul cu care vine în concurs culege partea care ar fi revenit celui dezmoștenit.
(4) Dacă, în urma dezmoștenirii, o persoană este înlăturată total de la moștenire, cota ce i s-ar fi cuvenit se atribuie moștenitorilor cu care ar fi venit în concurs sau, în lipsa acestora, moștenitorilor subsecvenți.
(5) Dispozițiile prevăzute la alin. (1) - (4) nu pot profita persoanelor incapabile de a primi legate.
Nulitatea
Art. 1.076. -
(1) Dispoziția testamentară prin care moștenitorii legali au fost dezmoșteniți este supusă cauzelor de nulitate, absolută sau relativă, prevăzute de lege.
(2) Termenul de prescripție a dreptului la acțiunea în anulare curge de la data la care cei dezmoșteniți au luat cunoștință de dispoziția testamentară prin care au fost înlăturați de la moștenire, dar nu mai devreme de data deschiderii moștenirii.
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2021
Cabinet avocat Clinciu Ana-Maria Mălina, Avocat

Alte discuții în legătură

Cote de mostenire intre rude gr l negut negut Va rog sa-mi spuneti care sunt cotele de mostenire cuvenite , cind exista sot supravietuitor si 2 copii; un testament poate modifica obligatoriu aceste cote ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire totala - ce obligatii legale mai am? buna ziua. ... SVAndrei SVAndrei Dezmostenire totala - ce obligatii legale mai am? Buna ziua. Am o intrebare legata de ce se intampla dupa dezmostenire. Pe scurt, mama mea a decis ca este ... (vezi toată discuția)
Mostenire georginica georginica Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)