Buna ziua. Am o intrebare legata de ce se intampla dupa dezmostenire. Pe scurt, mama mea a decis ca este in interesul ei sa ma dezmosteneasca total.
Obiectul mostenirii era un apartament asupra caruia era singur proprietar. Nu cunosc cui intentioneaza sa lase mostenire acel apartement, nu ma intereseaza, din punctul meu de vedere nu mai exista ca persoana.
Intrebarea mea este din punct de vedre legal, statul ma mai poate obliga sa am grija de ea, sa ii asigur funeralii, etc, in conditiile in care s-a realizat un act notarial prin care ea renunta la orice pretentii de la mine in urma dezmostenirii?
Nu doresc sa ma trezesc cu deranjul sau costurile spitalizarii, inmormantarii, etc a unei astfel de persoane.
Multumesc in avans de raspunsuri!
In legislatia romaneasca nu este reglementata institutia "dezmostenirii". Cu alte cuvinte, legal, nu exista un act prin care sa iti dezmostenesti copilul.
Daca vrei ca acesta sa nu se aleaga cu nimic, iti instrainezi bunurile din timpul vietii.
Deci nu stiu ce act a avut mama dvs in vedere, dar legal, nu va poate dezmosteni.
La decesul mamei, in masura in care nu veti avea pretentii la succesiune, veti putea renunta prin declaratie notariala.
(1) Dezmoştenirea este dispoziţia testamentară prin care testatorul îi înlătură de la moştenire, în tot sau în parte, pe unul sau mai mulţi dintre moştenitorii săi legali.
(2) Dezmoştenirea este directă atunci când testatorul dispune prin testament înlăturarea de la moştenire a unuia sau mai multor moştenitori legali şi indirectă atunci când testatorul instituie unul sau mai mulţi legatari."
Chiar daca mama dvs v-a dezmostenit, conform legii. puteti primi o parte din mostenire, intrucat beneficiati de o rezerva succesorala de jumatate fata de cat ati fi fost indreptatita daca nu erati dezmostenita.
Bineinteles, daca nu o doriti, puteti renunta la e succesiune.
Dezmostenire
scurpin77
Mama a murit de 8 ani, a avut 3 copii si nu s-a facut succesiunea dupa moartea ei. Acum tata vrea sa dezmosteneasca un copil. Poate face acest lucru si ce ... (vezi toată discuția)