avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezmostenire totala - ce obligatii legale mai am? Buna ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezmostenire totala - ce obligatii legale mai am? Buna ziua. ...

Dezmostenire totala - ce obligatii legale mai am?

Buna ziua. Am o intrebare legata de ce se intampla dupa dezmostenire. Pe scurt, mama mea a decis ca este in interesul ei sa ma dezmosteneasca total.
Obiectul mostenirii era un apartament asupra caruia era singur proprietar. Nu cunosc cui intentioneaza sa lase mostenire acel apartement, nu ma intereseaza, din punctul meu de vedere nu mai exista ca persoana.
Intrebarea mea este din punct de vedre legal, statul ma mai poate obliga sa am grija de ea, sa ii asigur funeralii, etc, in conditiile in care s-a realizat un act notarial prin care ea renunta la orice pretentii de la mine in urma dezmostenirii?
Nu doresc sa ma trezesc cu deranjul sau costurile spitalizarii, inmormantarii, etc a unei astfel de persoane.
Multumesc in avans de raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Avocat Iofcea Maria-Cristina , Avocat 22:01, 17 Ianuarie 2022
In legislatia romaneasca nu este reglementata institutia "dezmostenirii". Cu alte cuvinte, legal, nu exista un act prin care sa iti dezmostenesti copilul.
Daca vrei ca acesta sa nu se aleaga cu nimic, iti instrainezi bunurile din timpul vietii.
Deci nu stiu ce act a avut mama dvs in vedere, dar legal, nu va poate dezmosteni.
La decesul mamei, in masura in care nu veti avea pretentii la succesiune, veti putea renunta prin declaratie notariala.
"Art. 1074 Codul Civil

(1) Dezmoştenirea este dispoziţia testamentară prin care testatorul îi înlătură de la moştenire, în tot sau în parte, pe unul sau mai mulţi dintre moştenitorii săi legali.

(2) Dezmoştenirea este directă atunci când testatorul dispune prin testament înlăturarea de la moştenire a unuia sau mai multor moştenitori legali şi indirectă atunci când testatorul instituie unul sau mai mulţi legatari."


Chiar daca mama dvs v-a dezmostenit, conform legii. puteti primi o parte din mostenire, intrucat beneficiati de o rezerva succesorala de jumatate fata de cat ati fi fost indreptatita daca nu erati dezmostenita.
Bineinteles, daca nu o doriti, puteti renunta la e succesiune.
Deci, practic fiind vorba de fiica, adică de un moștenitor rezervatar, nu o poate dezmosteni.
Cel puțin nu prin testament.
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2022
raluk0207, utilizator
O poate dezmosteni in parte, nu ii mai pot reveni toate bunurile (in situatia in care ar fi unicul mostenitor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este temeiul legal prin care imi pot renega tatal? eu am ... Hati97 Hati97 Care este temeiul legal prin care imi pot renega tatal? Eu am 23 de ani, iar parintii mei sunt divortati de 18 ani. Motivul principal pentru care doresc sa nu ... (vezi toată discuția)
Cum pot ca copil sa imi decad din drepturi parintesti ambii parinti alexandru_irimia85 alexandru_irimia85 am 27 de ani si as dori sa imi decad din drepturi parintesti ambii parinti . nu doresc sa mai am nici o forma de legatura juridica cu ei si sa nu mai fim rude ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire scurpin77 scurpin77 Mama a murit de 8 ani, a avut 3 copii si nu s-a facut succesiunea dupa moartea ei. Acum tata vrea sa dezmosteneasca un copil. Poate face acest lucru si ce ... (vezi toată discuția)