am 27 de ani si as dori sa imi decad din drepturi parintesti ambii parinti . nu doresc sa mai am nici o forma de legatura juridica cu ei si sa nu mai fim rude legal. exista o formula legala pentru a nu mai fi considerati rude in acte ?
Avand in vedere ca sunteti major, prea multe drepturi parintesti nu mai au parintii. Rudele nu ni le alegem, asa ca legatura de rudenie va exista chiar daca nu va doriti. Puteti inceta sa aveti relatii de familie cu parintii si gata.
(1) Dezmoştenirea este dispoziţia testamentară prin care testatorul îi înlătură de la moştenire, în tot sau în parte, pe unul sau mai mulţi dintre moştenitorii săi legali.
(2) Dezmoştenirea este directă atunci când testatorul dispune prin testament înlăturarea de la moştenire a unuia sau mai multor moştenitori legali şi indirectă atunci când testatorul instituie unul sau mai mulţi legatari.
Mostenitorii rezervatari asa cum sunteti dvs, nu pot fi inlaturati total de la mostenire, veti avea o rezerva, pe care la decesul parintilor o puteti refuza, dand declaratie de neacceptare a succesiunii.
Daca parintii instraineaza pe timpul vietii bunurile, nu veti mai avea ce mosteni cat sa va faceti griji.
Sunteti inlaturat de la mostenire si daca sunteti declarat nedemn
"Este nedemn de a mosteni, fiind inlaturat atat de la mostenirea legala, cat si de la cea testamentara:
- cel condamnat penal pentru intentia de a-l ucide pe cel care lasa mostenirea;
- cel condamnat penal, care a incercat sa ucida un succesibil inainte de deschiderea succesiunii, daca acesta ar fi inlaturat sau restrans vocatia la mostenire a faptuitorului;
- cel condamnat penal pentru savarsirea cu intentie, impotriva celui care lasa mostenirea, a unor fapte grave de violenta fizica sau morala, ori a unor fapte care au determinat moartea victimei;
- cel care a ascuns, a alterat, distrus sau falsificat testamentul defunctului;
- cel care l-a impiedicat pe testator sa intocmeasca, sa modifice sau sa-si revoce testamentul prin dol sau violenta.
Oricare succesibil poate solicta in instanta declararea nedemnitatii in termen de un an de la deschiderea mostenirii, sub sanctiunea decaderii. Efectele nedemnitatii nu pot fi inlaturate prin reabilitarea nedemnului, admnistie dupa condamnare, gratiere sau prescriptia executarii pedepsei."
Alte discuții în legătură
Dezmostenire
scurpin77
Mama a murit de 8 ani, a avut 3 copii si nu s-a facut succesiunea dupa moartea ei. Acum tata vrea sa dezmosteneasca un copil. Poate face acest lucru si ce ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire..
dollc3_anny
buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne ... (vezi toată discuția)