avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul de maternitate si concediul de cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul de maternitate si concediul de cresterea copilului

Buna ziua,
Am si eu o problema de lamurit: Sunt insarcinata in luna a 6-a, sunt angajata din 2009 ca pfa la o firma, iar din februarie 2012, cu contract de munca de 2 ore la alta firma. Din luna ianuarie ar trebui sa intru in concediul de maternitate, pe care mi-l va elibera medicul de familie. M-am gandit sa depun concediul la firma la care lucrez cu 2 ore iar la cea cu pfa sa mai merg cu jumatate de norma, deoarece ma simt bine si pot sa muncesc. E legal? Si apoi cand anume dupa nastere trebuie sa-mi suspend activitatea pfa? Dupa cele 42 de zile obligatorii sau din momentul nasterii?
Si apoi mai am o intrebare: Pe activitatea pfa inregistrez restante la CASS si CAS. Idemnizatia de crestere a copilului este conditionata de aceste plati restante sau nu? Ca in conformitate cu noile prevederi am inteles ca se conditioneaza doar de plata taxelor si impozitelor locale. E adevarat?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: jbertinik , utilizator 16:15, 30 Noiembrie 2012
1. Legislatia nu prevede ca pe perioada concediului de maternitate nu puteti presta o munca la alt angajator numai ca acest concediu se acorda pentru protejarea sanatatii mamei si a copilului iar dvs. nu prea tineti cont de asta.

2. Activitatea ca PFA trebuie suspendata cu data cu care solicitati CCC.

3. - Plata sau neplata contributiilor de asigurari sociale (la pensie, sanatate si somaj) nu au relevanta in aprobarea indemnizatiei pentru CCC.
- Singura conditie este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri profesionale (din prestarea unei munci) impozabile.
multumesc pentru raspunsul prompt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pfa lorei lorei BUNA ZIUA! Am si eu cateva nelamuriri, daca puteti va rog sa ma ajutati. Sunt PFA si vreau sa ma informez in ce conditii o sa primesc indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Pfa contributia de asigurari sociale de sanatate- contributia pentru concedii si indemnizatii DLS DLS Buna seara, Primele 2 luni jumatate din an am avut statutul de angajat la un SRL iar din luna Martie a acestui an activez ca si PFA cu impozitare pe norma ... (vezi toată discuția)