avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Regulamentul intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Regulamentul intern

Neintocmirea regulamentului intern este pedepsita in vreun anume fel? Avertisment sau amenda?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:03, 2 Decembrie 2012
1. Nu este precizata o sanctiune pentru asta.

2. - Dar la un control al ITM va poate lasa un plan de masuri in care vi se da un termen pentru intocmirea R.I.
- Pentru neindeplinirea dispozitiilor din planul de masuri puteti sa primiti sanctiune disciplinara.
Multumesc frumos.... Din nou si iara au mers la intimidare inspectorii..... Avand in vedere ca e prima data cand ziua de 30 noiembrie e libera, astazi au "ras" un complex comercial cu controale pe tema respectarii-nerespectarii zilelor libere conform legislatiei in vigoare. Societatea controlata are In cim-uri specificata CLAR ( pentru noi e foarte clar--pentru inspectori nu prea) procedura de acordare a compensarii cu timp liber dar si plata acestor zile .. Adica daca ai cazut de serviciu intr-una din zilele de sarbatoare legala, esti platit pentru aceasta zi cu un spor la salariu de baza de 150 %, iar in saptamana urmatoare ( nu mai tarziu) stai o zi acasa si esti platit ca si cum ai lucra... Pe inspectori nu ia "incalzit" acest lucru si au cerut sa vada si Regulamentul intern... Si aici i-au prins... Le-au lasat o invitatie si le-au spus sa se pregateasca si de o amenda pentru ca nu au regulamentul intern...
1. Cand or face procesul-verbal va trebuie sa se precizeze acolo textul de lege incalcat si baza legala pentru aplicarea amenzii.

2. Daca in CIM este specificat ce si cum ati zis dvs. atunci este totul in regula.

3. Nu toti inspectorii din Corpul de control al ITM cunosc legile, desi ar trebui sa le stie pe dinafara.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
tudorvaleriu a scris:

....
- Pentru neindeplinirea dispozitiilor din planul de masuri puteti sa primiti sanctiune disciplinara.



ITM-ul nu sanctioneaza disciplinar , ci contraventional .. cu amenda sau avertisment.
====================

@ leuca_luminita

Ce este scrie exact in c.i.m. cu privire la munca in zilele de sarbatoare legala?

Codul muncii prevede numai obligativitatea infiintarii regulamentului intern (precum si informarea salariatilor de catre angajator – data de la care se produc si efectele pentru salariati), fara a dispune insa o anumita sanctiune pentru nerespectarea indeplinirii obligatiei de infiintare.

Potrivit art.19 alin. (1) lit. i) din Legea nr.108/1999, inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale.

Conform art. 23 lit.b din Legea nr. 108/,neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 10000 lei.
La litera L. punctul e) alte clauze este stipulat : In situatia in care tura se desfasoara intr-o zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza (conform art. 139 alin 1 din legea 53/2003 republicata) salariatul va beneficia de un spor la salariu de baza de 150 % urmand ca in saptamana imediat urmatoare sa beneficieze de o zi libera platita.

Angajatorul a introdus niste clauze mai speciale deoarece detine spatii comerciale in mari centre comerciale din capitala. Dupa cum bine stim aceste centre comerciale nu sunt inchise decat pe 25 decembrie si 1 ianuarie...
Prin contractele pe care le are incheiate cu proprietarii centrelor comerciale este obligat sa aibe magazinele deschise conform programului general al centrului comercial.
Oricum ne-am apucat de intocmirea Regulamentului deoarece printre documentele pe care trebuie sa le prezentam la sediul ITM este si acest faimos regulament.
Oricum intimidarile la care se dedau unii inspectori veniti in control sunt deranjante...

Alte discuții în legătură

Contracte de munca monik monik buna ziua, as dori sa imi spuneti si mie ce parere aveti despre urmatoarele (cei de la ITM nu m-au ajutat prea mult din pacate:( ) 1. ce sactiuni exista pt ... (vezi toată discuția)
Zile libere ataela ataela Buna ziua,in cadrul unei intreprinderi individuale cu angajati,cum procedez in cazul sarbatorilor legale? Am voie sa-i chem la servici si daca da cum ii ... (vezi toată discuția)
Control medical periodic ContSters207843 ContSters207843 Un salariat nu s-a prezentat in termen la centrul de medicina muncii pentru efectuarea controlului medical periodic. Ce masuri intreprinde angajatorul in ... (vezi toată discuția)