Exista urmatorul caz: un SA se divizeaza in doua SA.
Aceste doua societati impart aceeasi cladire.
Societatea X are in proprietate curtea interioara a cladirii, parterul cladirii si o parte din etaj.
Societatea Y detine in proprietate cealata parte de etaj, inclusiv scara interioara dintre cele doua etaje, scara care functioneaza ca un drum de servitute, ea deservind ambele proprietati.
In mod firesc, timp de ani de zile, societatea X foloseste scara pentru a ajunge la partea sa de proprietate de la etaj.
In prezent, reprezentantii societatii Y nu mai doresc sa lase scocietatea X sa tranziteze scara, amenintand zilnic ca vor interzice accesul, astfel ca societatea X nu va mai putea avea acces la partea ei de proprietate de la etaj.
INTREBARILE SUNT: Ce temei legal poate invoca societatea Y pentru o astfel de masura? Ce infractiune savarseste societatea Y, prin punerea in imposiblitate a societatii X de a ajunge la propria proprietate?
Ce masuri legale trebuie sa ia societatea X pentru rezolvarea situatiei?
Buna seara!
Indiferent de ce ar putea invoca dumnealor, nu va pot nega dreptul de servitute de trecere, ca atare eu consider ca cel mai indicat ar fi sa urmati calea civila, in recunoasterea acestui drept prin hotarare judecatoreasca.
Succes!
Va multumesc pentru raspuns.
Dar pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti, inseamna ca birourile noastre si bunurile aferente raman sechestrate?
Mai degraba, in momentul in care ni se interzice accesul, ar trebui sa chemam politia? In mod firesc, nu societatea Y ar trebui sa obtina in instanta hot jud pentru blocarea accesului?
Nu au cum sa obtina o astfel de hotarare, ar fi abuziva.
In ceea ce proveste politia, nu cred ca vor putea schimba situatia decat pe moment si nici in acest caz cu mari sanse de reusita.
Insa, o data ce va exista pe rol un dosar avand ca obiect stabilirea dreptului de servitute de trecere, puteti formula si ordonanta presedintiala prin care sa solicitati sa vi se permita accesul pana la solutionarea dosarului sus-mentionat.
Înainte de orice trebuie să vedeți cum figurează în CF curtea și scara interioară.
Dacî X are proprietatea exclusivă a curții, interziceți accesul celor de la Y prin curte, până când veți avea accesul la scara interioară. ;)
Sună cam aiurea...
Dar ar trebui să rezolvați problema spațiilr comune și în CF astfel încât să nu mai fie loc de discuții.
La mod general
lilicrin
Sa zicem ca o firma X cumpara de la o persoana Y un imobil ce are ca destinatie \"casa de locuit si curte cu anexe\". Firma X cumpara prin intermediul unei ... (vezi toată discuția)