avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de servitute S.C. + P.F.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de servitute S.C. + P.F.

Luand in considerare existenta a trei fonduri, fie ele A, B si C, cu urmatoarele caracteristici:
Fondul A - (componenta):
- A1 - Societate Comerciala -SRL, in activitate(complex comercial, cladire cu curte interioara, format P + 2, cu lift de marfa, + anexe-centrala termica pe lemne, depozit ambalaje, etc.) - Acess din starda pe doua usi de intrare in restaurant si o scara interioara pentru etaj I + II.
- A2 - Proprietar persoana fizica (locuinta personala, altul decat prop A1)
- A3 - Societate comerciala temporar fara activitate (acelasi proprietar ca A1).
Fondul B - Primaria localitatii(lipita de fondul A1).
Fondul C (componenta):
- C1 - Societate comerciala - SRL, (alta decat A') in activitate, anexe (magazii, birouri) lipita de fondul B.
- C2- cale de acces, initial in domeniul public al statului, apoi in domeniul privat al Primariei, (neoperat in C.F.) - un fel de curte interioara, care traverseaza fondul C pe axa N/S,pana intalneste fondul A, ocolind prin spate fondul B - se pot imagina doua L-uri intoarse ce delimiteaza stanga/dreapta un patrat (B), toate cu latura E-V la strada)
- C3 - Societate comerciala (acelasi propriatar de la C1)
- C4 - Proprietate privata (locuita personala) situata la etajul C3 (are drept de servitute constituid de cca.5 ani, prin C2)
Avand in vedere faptul ca accesul si aprovizionarea catre fondurile A si C4 s-au facut pana acum prin fondul C2 fara niciun impediment din partea fostului proprietar, noul proprietar al fondurilor C1 si C3 interzice accesul si inchide calea de trecerea cu o poarta, motivand ca in schita anexata CVC drumul apara ca fiind al lui. Deasemenea motiveaza ca aprovizionarea catre fondul A1 poate fi facuta si din strada, iar persoanelor proprietare ale A2 le-a fost inmanata o cheie a portii de acces.
Este adevarat ca aprovizionarea curenta a A1 se poate face, mai dificil e drept, din strada, impedimentul major este la aprovizionarea cu lemne de foc si materiale voluminoase ce nu pot tranzita restaurantul de la parter, nemaiexistand nicio alta cale de acces catre acest fond.
Drept urmare, ce sanse are propriatarul fondului A1 si A3 sa obtina in instanta drept de servitute asupra C2 ?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Februarie 2015
Mathushalem, utilizator
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 03:41, 26 Februarie 2015
Faptul că trecerea s-a făcut prin simplă toleranță din partea fostului proprietar nu înseamnă că fondul dominant a căpătat vreun drept, deci noul proprietar are dreptul să închidă drumul și în lipsa unui acces și a unei înțelegeri instanța va dispune asupra unui acces care să aducă prejudicii minime ,și contra unei despăgubiri, după cum se va stabili printr-o expertiză.
Existența acelui drum a fost stabilită printr-un act juridic, în favoarea cui a fost constituit, și eventuale dimensiuni sau există doar o schiță care este doar un act topografic și nu este un act juridic.?
Concluzia-în caz de neînțelegeri doar instanța poate hotărâ asupra traseului de acces, acesta nefiind stabilit printr-o convenție între fonduri, după câte am înțeles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere pentru o casa care are deja acces la strada danac71 danac71 Buna ziua, Se da urmatoarea situatie : - pe un teren pe care se afla trei corpuri de cladiri C1 C2 si C3, justitia a retrocedat fostilor proprietari ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari poate avea proprietati? ollyjunior ollyjunior Buna ziua, De curand m-am trezit cu o situatie ciudata si nu stiu cum sa actionez legal. Am sa descriu intai situatia, cu rugamintea ca daca sunteti juristi ... (vezi toată discuția)
Folosinta asupra unui drum de servitute necotrans necotrans Sunt proprietar al unui teren impreuna cu alti 5 vecini accesul la proprietati se face pe un drum de servitute pe care fiecare proprietar la cedat ca sa aiba ... (vezi toată discuția)