avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de trecere pentru o casa care are deja acces ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de trecere pentru o casa care are deja acces la strada

Buna ziua,

Se da urmatoarea situatie :
- pe un teren pe care se afla trei corpuri de cladiri C1 C2 si C3, justitia a retrocedat fostilor proprietari terenul liber (curtea) si anexele C2 si C3, fostii chiriasi cumparand cu legea 112/1995 corpul principal C1, care in prezent se afla in proces. Acest corp C1 ar putea avea acces direct la doua strazi, casa fiind practic "la strada" (fiind pe colt si avand doua laturi pe doua trotuare).

Intrebarea este : daca proprietarii detinatori ai curtii vor sa o delimiteze cu gard, sunt obligati sa le lase ocupantilor corpului C1 cale de trecere prin curte ? Sau, dat fiind faptul ca se pot practica usi de iesire direct in strada (strazi) in corpul C1, nu mai este nevoie sa se "taie" din curte pentru a le lasa acestora drum de acces ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: danac71 , utilizator 11:17, 21 Mai 2014
Rspunsul la intrebarea dvs. este,cred, mai degraba de natura tehnica. Numai un expert ar putea sa confirme daca este posibil accesul din casa direct in strada sau dimpotriva. Dcaa raportul de expertiza va confirma ca acest lucru este posibil (in sensul ca nu se afecteaza structura de rezitent a casei functionalitatea, etc) .... instanta ar putea admite o astfel de solutie.
Pe de alta parte atat vreme cat corpul C1 se afla inca in litigiu cred ca o astfel de actiune ar fi prematura.
Altfel regula este ca, daca nu exista o alta cale de acces, instanta poate indatora lotul vecin la a permite accesul pe lotul proprietate personala. (in anumite conditii, care nu fac obiectul discutiei noastre)
Si ies pe geam? Pe unde e usa cladirii? Pe acolo trebuie sa intre. Solicitati servitute platita.
Tinand cont de relatiile "prietenesti" (procese din anii 90) cu actualii ocupanti ai corpului C1, preferam sa nu recurgem la coproprietati sau lucuri in devalmasie :)

Usa cladirii da actualmente in curte. Este obligatoriu sa le acordam servitute platita - ce inseamna mai exact acest lucru ? Tinand cont ca isi pot practica o alta iesire direct in strada, preferam aceasta din urma solutie.
Exista expertiza pentru imobil, care e vechimea, e ok sa se faca acolo o usa?
Daca sunt relatii prietenesti, atunci faceti un partaj amiabil si gata. Daca "prietenesti" inseamna de dusmanie, atunci nu prea sunt sanse reale sa ii obligati sa-si modifice casa. Nu stiu, nu am vazut planurile, dar la o prima vedere, sansele sunt infime.
Servitute platita inseamna ca trec pe-acolo, dar nu gratis.
Casa dateaza din anii '20 si a fost supraetajata. Asadar, banuiesc ca daca a suportat un etaj in plus, va suporta si niste usi suplimentare :) Lasand gluma la o parte, am inteles ideea, trebuie apelat la un expert in constructii.

Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demolare anexe retrocedate - se pot opune fostii chiriasi ? danac71 danac71 Buna seara, Se da urmatoarea situatie : - pe un teren pe care se afla trei corpuri de cladiri C1 C2 si C3, justitia a retrocedat fostilor proprietari ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute s.c. + p.f. Mathushalem Mathushalem Luand in considerare existenta a trei fonduri, fie ele A, B si C, cu urmatoarele caracteristici: Fondul A - (componenta): - A1 - Societate Comerciala -SRL, ... (vezi toată discuția)
Ferestrele fac parte din fatade ? in sensul ca fatadele sunt ... Calin.Alin Calin.Alin Ferestrele fac parte din fatade ? in sensul ca fatadele sunt proprietate comuna si toti proprietarii contribuie la repararea lor , dar ferestrele ? Toti ... (vezi toată discuția)