In anul1974 ,mi-a fost donata casa bunicilor mei materni.Donatia a fost facuta dupa moartea bunicului,si dezbaterea sucesiunii dupa bunic .Bunicul meu a decedat in 1967 iar bunica in anul1975.Donatorii au fost bunica ,mama si sora mamei ,adica mostenitoarele casei.Casa a fost intabulata dupa donatie pe numele meu.
Acum doresc sa vand casa ,iar potentialii cumparatori doresc sa faca un credit ipotecar pt.cumparare de locuinta.
Banca solicita declaratie de neatacare a donatiei de la mostenitorii matusii mele,(atat sora mamei cat si mama mea sunt decedate),acte de provenienta a casei din vremea cand a fost ea construita de bunicul meu 1937,actul de succesiune dupa decesul bunicului si probabil urmeaxa si alte solicitari......
Va rog sa ma lamuriti daca de 39 de ani nu a atacat nimeni dreptul meu de proprietate asuptra aceastei case ,se mai poate ataca de cineva acum?
Sunt necesare toate actele solicitate? Din punct de vedere legal ce acte necesita o astfel de vanzare?
Cu multumiri anticipate
O donație poate fi „atacată” de către moștenitorii donatorului în măsura în care prin aceasta le este încălcată rezerva succesorală.
Moștenitorii pot ataca moștenirea în 3 ani de la deschiderea succesiunii, adică în 3 ani de la decesul mătușii D-voastră în acest caz, printr-o acțiune în reducțiunea liberalităților excesive, conform art. 1095 NCC.
De regulă băncile solicită acel acord tocmai pentru că donațiile pot fi atacate de către moștenitorii donatorului.
Succesiune succesiva
emil6702
Buna seara
Am o speta mai dificila, succesiune succesiva.
Bunicul decedat 1967, a avut impreuna cu bunica 2 fiice, una fiind mama mea. Mama mea si cu bunica ... (vezi toată discuția)