avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... VANZARE CASA OBTINUTA IN URMA UNEI DONATII
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

VANZARE CASA OBTINUTA IN URMA UNEI DONATII

In anul1974 ,mi-a fost donata casa bunicilor mei materni.Donatia a fost facuta dupa moartea bunicului,si dezbaterea sucesiunii dupa bunic .Bunicul meu a decedat in 1967 iar bunica in anul1975.Donatorii au fost bunica ,mama si sora mamei ,adica mostenitoarele casei.Casa a fost intabulata dupa donatie pe numele meu.
Acum doresc sa vand casa ,iar potentialii cumparatori doresc sa faca un credit ipotecar pt.cumparare de locuinta.
Banca solicita declaratie de neatacare a donatiei de la mostenitorii matusii mele,(atat sora mamei cat si mama mea sunt decedate),acte de provenienta a casei din vremea cand a fost ea construita de bunicul meu 1937,actul de succesiune dupa decesul bunicului si probabil urmeaxa si alte solicitari......
Va rog sa ma lamuriti daca de 39 de ani nu a atacat nimeni dreptul meu de proprietate asuptra aceastei case ,se mai poate ataca de cineva acum?
Sunt necesare toate actele solicitate? Din punct de vedere legal ce acte necesita o astfel de vanzare?
Cu multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 06:47, 2 Decembrie 2012
O donație poate fi „atacată” de către moștenitorii donatorului în măsura în care prin aceasta le este încălcată rezerva succesorală.

Moștenitorii pot ataca moștenirea în 3 ani de la deschiderea succesiunii, adică în 3 ani de la decesul mătușii D-voastră în acest caz, printr-o acțiune în reducțiunea liberalităților excesive, conform art. 1095 NCC.

De regulă băncile solicită acel acord tocmai pentru că donațiile pot fi atacate de către moștenitorii donatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atac impotriva unui act de donatie. adenna adenna Buna ziua, As avea un caz de lamurit: Bunicul din partea tatei a decedat pe 18.02.2008. In anul 2004 a facut un act de donatie catre sora mea vitrega si ... (vezi toată discuția)
Succesiune succesiva emil6702 emil6702 Buna seara Am o speta mai dificila, succesiune succesiva. Bunicul decedat 1967, a avut impreuna cu bunica 2 fiice, una fiind mama mea. Mama mea si cu bunica ... (vezi toată discuția)
Buna ziua se dau urmatoarele: bunicii paterni decedați de câțiva ... andi_erika andi_erika Buna ziua Se dau urmatoarele: bunicii pareri decedați de câțiva ani. Fara a se face sucesiune dupa decesul lor.Tata a locuit în casa părintească in ... (vezi toată discuția)